Ekstrem Sporlar: Kaya Tırmanışı

Ekstrem sporlardan kaya tırmanışını inceleyelim.

Ekstrem spor, adrenalin tutkunları tarafından yapılan ve genel olarak fiziki kondisyona sahip olmayı gerektiren aktivitelere denir. Dayanıklılık, güç, hız, direnç ve odaklanma bu tür sporlarda çok önemlidir. Diğer sporlara oranla belli bir seviyede tehlike barındırır. Alınan güvenlik önlemleriyle sporcular bu sporları yaparken risk alabilirler.

Bu sporlar bireysel ya da ekiple beraber yapılabilir. En popülerleri şu şekilde sıralanabilir: bungee jumping, dağ bisikleti, skydiving, canyoning, abseiling, rafting ve buz tırmanışı. Bu yazımda sizlere abseiling yani kaya tırmanışını açıklayacağım. 

Abseiling sporunda bir halat kullanılarak kaya yüzü veya duvar gibi dik bir yapıdan kontrollü şekilde inilir. Kaya inişi/iple iniş olarak Türkçeye çevirebiliriz. Çoğu zaman dağcılıkla karıştırılır. Dağcılık, günler veya haftalar sürebilen kamp yapmayı içeren zorlu bir spor türüdür. Abseiling ise belirli ve dağcılığa nispeten daha kısa parkurlarda özel aletlerle yapılan tırmanma ve inme içeren aktivitedir. Dağcılıkta bazı abseiling teknikleri kullanılsa da dağcılık daha kapsamlıdır. Her dağcı abseiling yapabilir ancak her abseiling yapan kişi dağcılık yapmak zorunda değildir. Amatör sporcular önce kapalı alanlarda yapay kaya ile tırmanış tekniklerini öğrenir ve pratik yaparlar. Bu sporu yapabilmek için denge, kondisyon ve esneklik gereklidir. Daha sonra gerçek kayaya tırmanış gerçekleştirirler. Her ekstrem spor gibi kendi tehlikelerini barındırdığı için önceden pratik yapmak ve bu sporun inceliklerini öğrenmek gereklidir. Kaya inişi yaparken inişte tekrar tırmanmayı, tırmanırken geri inişi düşünmek gerekir. Tehlikelerden kaçınmak için profesyonel eğitmenler eşliğinde ve teknikler göz ardı edilmeden yapılmalıdır. 


Abseiling; dağcılar, mağaracılar, kanyoncular, macera yarışmacıları ve arama kurtarma ekipleri tarafından kullanılır. 

Bu sporu yapabilmek için bot veya tırmanma ayakkabısı, dizlik, eldiven, çapa, güvenlik desteği, halat ve ipler, kask, karabina, sürtünme kancası, takoz ve tırmanma kemeri gibi birçok ekipman gerekir. Tecrübe sahibi sporcular bu sporu her mevsimde yapabilir ancak amatörler için abseiling yapmanın en uygun zamanları yaz ve bahar aylarıdır. 


Abseiling, hem Türkiye’de hem de Dünya’da çokça yapılan bir spordur. 

Türkiye’de yapılabilecek yerler şöyle sıralanabilir:

• Antalya: Geyikbayırı, Olympos, Çitdibi

• Kocaeli: Ballıkayalar Kanyonu

• İzmir: Kaynaklar

• Niğde: Aladağlar

• Eskişehir: Karakayalar

Dünya’da abseiling yapmak için en uygun rotalar şunlardır:

• Almanya: The Frankenjura

• Fransa: Petit Du

• İspanya: Naranjo de Bulnes

• Yunanistan: Kalymnos

• İtalya: Val di Mello

Bu videodan da nasıl abseiling yapılacağını izleyebilirsiniz: