Elma Elma Neden Yasaklısın?

Savaşlar başlatan, yasaklı aşkları simgeleyen elmanın yasak elmaya dönüşme hikayesini beraber inceleyelim.

Sembolizmin açık ara en çok ekmeğini yemiş olan elmanın sandığımızdan çok daha derin hikayeleri mevcut.

Dizilere, kitaplara hatta birçok tabloya gizli mesajlar veren elmanın bir çogumuzun bildiği gibi elmanın yasak meyve olarak adlandırılmasının başlangıcı ağaçtan elma koparark cennetten kovulan Adem ve Havva'nın hikayesidir.

Kulağa inanılmaz gelebilir fakat elmanın koca bir savaşı başlatma marifeti mevcut. Birgün Zeus, Truva prensi Paris'ten çok zor bir seçim yapmasını ister.Ona üç tanrIçadan birini seçip altın elmayı ona vermesini ister. Bu çok zor bir karardır çünkü bahsedilen üç tanrıça Aphrodite, Hera ve Athena'dır. Güzelliğiyle ün salmış bu tanrıçalar seçilmek için parise binbir türlü vaatler sunar. Aphrodite Paris'e dünyanın en güzel kadını Helena'nın aşkının sözünü verir. Bu teklif karşısında paris mest olur ve altın elmayı Aphrodite'e verir. Daha sonra söz verdiği gibi Helena ile kaçar ve böylece Truva Savaşı başlamış olur.

Hepimizin çocukluğumuzdan hatırladığı üzere elmanın yasaklı olduğu bir diğer olay Pamuk Prenses hikayesidir. Bu öyküde elma saf bir meyve olarak Pamuk Prenses'in masumiyetini simgeler. Fakat üvey annesi onu elmaya zehir katarak Pamuk Prenses'in derin bir uykuya yatmasına sebebiyet verdiğinde elma artık saf bir meyve değil ölümcül bir yiyeceğe dönüşür. Bu zehirli elma ise Pamuk Prenses'in kirlenen masumiyetini temsil eder.