ENDÜSTRİ 4.0

Büyük veri,bulut bilişim,nesnelerin interneti

Buhar gücünün aletleri hareket ettirmesiyle başlayan sürecin, bugünün dünyasında düşünebilen akıllı makinelere kadar uzanan serüveni; büyük veri, bulut bilişim, üç boyutlu yazıcılar ve nesnelerin interneti kavramlarıyla bir bütün olarak bizleri geleceğe taşımaktadır.
Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan en büyük devrim, akıllı fabrikaların ortaya çıkmasıdır. Akıllı fabrikaların devreye girmesiyle üretim anlayışı büyük bir değişime uğrayacaktır.Endüstri 4.0 ile az enerjiyle çok iş yapabilen robotların üretimdeki yerini artırması ve üretimdeki hata riskini ortadan kaldırabilmesi mümkün hale gelecektir.

Dijital işletmecilikle, cerrahi dayalı güvenli müşteri deneyimini anında test edebilen inovatif bir iş gücü sağlanabilecektir. Endüstri 4.0, üretimden tasarıma, pazarlamadan sevkiyata kadar tüm süreçlerde birbirine bağlı nesnelerle yeni bir gelecek sunmaktadır. Artırılmış gerçeklik ile operatörler, tek bir tuşa tıklayarak makineleri ile etkileşime girecek ve parametrelerini değiştirebilecektir. Bulut teknolojisi ile şirket sınırları içerisinde veya dışında daha yüklü veri paylaşımını gerektirecek durumlar oluşacaktır. Artan veri transfer hızı, makine verimliliğine yansıyacaktır. Esas olarak sanayi sektöründe ön plana çıkmakla birlikte, Endüstri 4.0'ın hizmet sektörünün de içinde bulunduğu birçok farklı alanda etkili olacak yeni bir sürecin kapısını aralayacağı öngörülmektedir. Dördüncü endüstri devrimi, teknolojik gelişmelere öncülük etmiş ve farklı sektörlerde değişimi teşvik etmiştir.

Gelişen teknolojiyle iletişim kolaylaşmış, dijitalleşme başlamış ve bilginin paylaşılmasına ortam hazırlanmıştır. Bilgi paylaşımı ve dijitalleşme internet ile birleştiğinde, büyük veri adı verilen geniş bir bilgi ağı ortaya çıkmış ve doğru bilgi her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu süreçte iletişim ve haber kavramları da farklı bir kimlik kazanma aşamasına girmiştir.

Endüstri 4.0 ile birlikte bilgi ve iletişimin öneminin artacağı beklentisi, medya sektörünün bu çerçevede nasıl bir rol oynayacağı hakkında merak uyandırmaktadır. Temel amacı haber yapmak olan medya sektörünün, dördüncü endüstri devriminin sağlayacağı dijital ortama uyum sağlaması kaçınılmazdır.
Dördüncü endüstri devriminin medya sektörüne sağlayacağı en büyük avantaj, sahiplik yapısının değişmesidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte medya kuruluşlarının sahiplik algısı değişmiş; büyük miktarda sermayeye duyulan ihtiyaç, yerini bilgi ve donanıma bırakmaya başlamış, dolayısıyla büyük sermayeye sahip medya kuruluşlarından farklı bir prensiple çalışan medya aktörleri ortaya çıkmaya başlamıştır.
Google’ın finanse ettiği bir çalışma olan The Digital News Initiative isimli projeye göre, medya sektörüne yönelik tasarlanmış olan yapay zekanın, büyük veri üzerinden verileri toplaması ve yerel medya kanalları için ayda otuz bin haber üretmesi planlanmaktadır.