Ergonominin önemi nedir 

Teknoloji ve tasarımın birleşimi sonucu insanlara verimli bir iş alanı sağlayan ergonominin önemi.

Bir firmanın başarısını sağlayan önemli unsurlardan birisi çalışanların verimli çalışmasıdır. Bunu sağlamak için çalışanların fiziksel ve psikolojik olarak rahat ve konforlu olmasını sağlamak son derece önemlidir. İşte tam bu noktada Ergonomi dediğimiz bir terim karşımıza çıkıyor.  

“İş Bilimi” anlamına da gelen Ergonomi, hepimizin hayatını etkileyen bir unsurdur. Ergonominin temel ilkesi, iş yerlerindeki eşyaların en verimli ve en konforlu şekilde kullanılmasını sağlamaktır.  Bunu özellikle insanların doğal duruşlarını korumalarını sağlayarak gerçekleştirir. Örneğin, üretilen bir masayı insanların ortalama ölçülerine uygun bir şekilde tasarlarsanız bu masayı kullanan birey büyük ihtimalle boyun tutulması, bel ağrıları gibi fiziki sıkıntılar yaşamayacaktır. Ancak, eğer masanın boyu çok alçak olursa boyun ağrıları başta olmak üzere fiziki sorunlar yaşanır. Bu tür fiziksel sorunlar da çalışanların verimini düşürerek iş yapma kapasitesini azaltır. Bunun sonucunda da şirket, istediği karlılığı yakalamakta daha çok zorlanır. 

Elbette, ergonominin sadece fiziksel sağlıkla ilgili düşünülmemesi gerekir. Üretilen ürünlerin oluşturduğu gürültüden (kulak sağlığının yanı sıra dikkat dağınıklığına da sebep olur) tutun ürünün maliyetine (şirketin finansal sağlığı) kadar pek çok unsuru denetleyen bir disiplin olan ergonomi; daha yüksek üretkenlik, daha kaliteli bir iş ortamı, daha yüksek iş güvenliği, daha ucuz üretimler ve verimi arttırılmış bir iş ekosistemi oluşturmada en büyük yardımcılardan biridir. 

Kısacası, ergonomi iş ortamını daha konforlu ve verimli hale getiren bir disiplindir. Bunu da iş güvenliğinden eşyaların dizaynına (ışığı düzgün alıp almaması vs.) kadar pek çok farklı uygulama ile gerçekleştirir. 

Kaynakça ve fazladan okumalar: 

Ergonomics of the Self - Posture, Movement and Your Inner Ergonomics - Ergonomics of the Self - Posture, Motion and Your Inner Ergonomics : erişim tarihi: 08.10.2022 

What is Human Factors and Ergonomics | HFES : erişim tarihi: 09.10.2022 

What is Ergonomics? Ergonomics in the Workplace | Humanscale : erişim tarihi: 08.10.2022 

Ergonomics 101: The Definition, Domains, and Applications of Ergonomics (ergo-plus.com) : erişim tarihi: 08.10.2022 

What is Ergonomics? | Dohrmann Consulting : 09.10.2022 

History of Ergonomics - Sustainable Ergonomics Systems (ergoweb.com) : erişim tarihi: 09.10.2022