Erteleme

Peki ya sonraya bırakmasaydık? Hayatımızın ertelediğimiz ve ertelemediğimiz versiyonlarını inceledim bu yazıda.

Çoğumuz yapmamız gereken sorumlulukları "Akşama yaparım." "Yarın yaparım." diye öteleyip duruyoruz. Yapmamız gereken bu sorumlulukları şu an yaptığımızda çok az bir zamanımızı alacakken biz neden erteliyoruz hiç düşündünüz mü?

Ertelemek ne demektir?

Ertelemek sözcüğünü Türk Dil Kurumunda arattığımızda "Sonraya bırakmak." anlamlamına geldiğini gözlemliyoruz. Ertelemek anlamına gelen diğer kelimeler ise tehir etmek, tecil etmek ve talik etmekdir.

Neden erteleriz?

Yapmamız gereken sorumlulukları gözümüzde devasa bir hale getiririz ve ardından zaman o sorumlulukları hayata geçirmeye geldiğinde dışarıdan bakıldığında hayatımızdaki ufak bir tümsek olan o sorumluluk bizim için kocaman bir dağ halini almıştır. Bir dağı aşmanın zorluğundan dolayı bizde o sorumlulukları öteleyip dururuz. Bu dağı gözümüzde küçültmek de aslında bizim elimizde tabi burada en önemli anahtar bu konuda istekli olmamız. Örneğin yetiştirmeniz gereken bir ödev var ve bu ödev oldukça büyük ama bir türlü başına oturmuyorsunuz ve dilinizde hep "Yapmam gereken çok iş var." "Zaten yapsam da iyi olmayacak." "Ne yapacağım ben." gibi söylemleriniz var. Siz zaten baştan yenilgiye kendinizi kabul ediyorsunuz. Kelimeler hayatta kendinize yaklaşımınızı ve kendinizi ne noktada görmek istediğinizi belirleyen birer anahtardır. Siz başarısızlık kapısının anahtarları ile başarı kapılarını nasıl açabilirsiniz ki? Evet ödevinizi çok büyük bir pasta olarak düşünün. Bu pastanın bir anda hepsini yemek mümkün değildir. Öncelikle bu pastayı ufak dilimlere bölün ve ardından yemeye başlayın yani harekete geçin. Burada hatırlatmam gereken ufak bir husus var ki çoğumuzun gözünden kaçtığını düşündüğüm bir şey bu. Hayatımızdaki sorumlulukları nasıl yapabilirim planını bir defa yapın ve harekete geçin ufak tefek düzeltme ve revizeleri de bu süreçte yapabilirsiniz ama her gün yendiden sıfırdan plan yapmaya geçerseniz durum her gün 5 adım ilerleyip tekrar ve tekrar 0 noktasına gelmeye sebep olabilir. Harekete geçmekten kormayın. Yanlış adımlar atsanız da sonunda doğru yolu bulacak cesaret de içinizde gizli.

Ertelersem ne olur?

Hadi gelin ertelemeye biraz geniş bir çerçeveden bakalım.

Tuğçe her şeyi ertelemeyi alışkanlık haline getirmiş sınavlara son gün çalışan mükemmelliyetçi bakış açısına sahip kagılı biriydi. Her sabah erken kalkacağım diye hedef koyup gece işlerini bitiremediği için geç yatar ve sabahta erken kalkmayı başaramazdı. Sabah zar zor kalkar okuluna gider uykulu haliyle derslere girer ve ardından derslerden çıkıp kaygı ile yapması gereken ödevleri yapmaya çalışırdı. Mükemmeliyetçi bakış açısına sahip olduğu için ödevinde yaptığı kısımlar onun gözünde bitmiş sayılmazdı ve dönüp dolaşıp yine yaptıklarını düzenlemeye çalışırdı. 5 ileri gider 3 geri gelirdi. Sınav dönemlerinde genellikle son haftalarda uykusuz geceler ve günlerle geçirirdi. Stresten yemek yiyemez ve uykusunu açsın diye sınav dönemi aşırı derece kahve tüketirdi. Her gün kitap okuyacağım ve spor yapacağım diye aldığı matı ve kitapları onu beklerdi ama o neyse yarın yaparım diye erteleyip dururdu.

Hayatımızı ve potansiyelimizi ertelemediğimiz bir versiyon nasıl olurdu?

Birde çok farklı bir versiyonunu düşünelim bu hikayeyi.

Tuğçe sabah erkenden kalkıp egzersizini yapar ardından penceresini açıp temiz havasını aldıktan sonra sağlıklı bir kahvaltı yapar ve okuluna gider. Dün gece uykusunu güzelce aldığı için verimli bir şekilde dersini dinler ve notlar alır. Ardından ödevini günlük parçalara bölüdüğü için o günlük kısmını elinden gelenin en iyi şekliyle tamamlamaya çalışır. Ardından günlük ders tekrarlarını tamamlar, kitabını okur ve sevdiği insanlarla vakit geçirir.

Hayatımız bu iki versiyon arasındaki dengeden ibarettir aslında evet ertelemediğimiz ve potansiyelimizi gerçekleştirmek için versiyon çoğumuza çok güzel geliyor ama hayat bu kadar kolay değil. Mükemmelliyetçiliğimiz, dikkat dağıtıcılar, şartlarımız böyle olmamızı zorlaştıran etmenlerden ama hayatınız birinci seneryonun sonundaki "Keşke zamanında çabalasaydım." pişmanlığını yaşamayacak kadar da değerli.

Kaynakça

1.https://sozluk.gov.tr/