"Esaretin Bedeli Filmi Hakkında Az Bilinen Detaylar"
"Stephen King'in romanından uyarlanan 'Esaretin Bedeli', hapishanedeki özgürlük mücadelesini konu alan bir başyapıt"
"Esaretin Bedeli" (The Shawshank Redemption), Stephen King'in romanından uyarlanan ve yıllardır en iyi filmler listesinde yer alan bir başyapıt. Film, genç ve başarılı bir bankacı olan Andy'nin özgürlük mücadelesini anlatıyor. Andy, karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanıyor ve ömür boyu hapis cezası alıyor, ancak masum olduğu sonraları açığa çıkıyor. Film boyunca, Andy'nin hapishanedeki yaşamı ve özgürlük arayışı hikayenin temelini oluşturuyor.
1. Film, Hikayeye Gönderme Yapıyor
Filmde, Andy'nin Red'e "Belki İrlandalı olduğum içindir" cevabı, hikayenin orijinalinde Red karakterinin İrlandalı olmasından bir gönderme. Bu replik, uyarlamalarda sık görülen bir saygı duruşu.
2. Film, Maine’de Geçiyor
Stephen King okuyucuları bilir, hikaye ne olursa olsun yazarın kurguladığı tüm olaylar Amerika Birleşik Devletleri’nin New England bölgesindeki Maine eyaletinde geçer. Ancak çekim için uygun bir hapishane bulunmadığı için filmin çekimleri Ohio eyaletinde yapıldı. Bu durumun en dikkat çeken sonucu, hiçbir oyuncuda hatta figüranlarda bile New England aksanı olmaması oldu.
3. Morgan Freeman’ın Oğlu Görüyoruz
Red lakaplı Ellis Boyd Redding karakteri, uzun yıllardır hapishanede olduğu için resmi belgelerindeki sabıka fotoğrafı çok daha genç. Prodüksiyon ekibi, bu fotoğraf için karakteri canlandıran Morgan Freeman’ı makyajla gençleştirmekten çok daha akılcı bir çözüm buluyor ve fotoğraf için Freeman’ın oğlu Alfonso Freeman'ı kullanıyorlar. Alfonso Freeman, aynı zamanda Andy hapishaneye ilk geldiği zaman onunla atışan mahkumlardan birini de canlandırıyor.
4. Hayvan Hakları Dernekleri Müdahale Etti
Filmdeki oyunculardan sonra en önemli karakterlerden biri olan kargayı hepimiz biliyoruz. Film ekibi, tıpkı doğal hayatta olduğu gibi kargayı kurtçuklarla beslemek istedikleri zaman hayvan hakları dernekleri bu duruma karşı çıktılar. Bir canlıyı, başka bir canlıya yedirmenin hayvan haklarına aykırı olduğunu söylediler. Bu nedenle koca prodüksiyon ekibi, hapishane bahçesini adım adım eşeleyerek karganın yemesi için ölü kurtçuklar aradılar.
5. Neredeyse Her Sahnedeki Farklı Figüranlar
İzlediğimiz hapishane sahnesinin gerçekliğine inanmamız için o sahnede gerçekten yüzlerce mahkum görmek isteriz. Bunun anlamı, yüzlerce figüran demektir. Çekimin yapıldığı bölgenin halkı figüran olmak için istekliydi ancak hiçbiri tam zamanlı olarak bu işi yapamazdı. Bu nedenle film boyunca farklı figüranlar kullanıldı.
6. Esaretin Bedeli Adı, Dikkat Dağıtmamak için Kısaltıldı
Filmin, Stephen King imzalı Rita Hayworth and the Shawshank Redemption öyküsünden sinemaya uyarlandığını söylemiştik. Hikaye adındaki oyuncu Rita Hayworth’un afişini filmde görüyoruz, peki adını neden göremiyoruz? Filmin yapımcıları eğer filmi hikayenin orijinal adıyla yayınlarlarsa dikkat dağıtacağını ve beklentinin daha farklı olacağını düşünerek orijinal adın yalnızca The Shawshank Redemption bölümünü aldılar.
7. Tim Robbins Çok Daha Uzun Bir Oyuncu
Filmin ana karakteri Andy Dufresne’i canlandıran oyuncu Tim Robbins, filmde normal oyuncularla aynı boyda hatta biraz daha kısa görünüyor değil mi? Aslında Tim Robbins’in boyu tam 1,96 m. Yani baya uzun. Tıpkı Yüzüklerin Efendisi filmindeki hobbit sahneleri gibi Esaretin bedeli filminde de Robbins’i kısa göstermek için pek çok kamera hilesi kullanıldı.
8. Andy’nin Çekiç Gizlediği Sayfada Bir Mesaj Var
Esaretin Bedeli hikayesinin temelini hapishaneden kaçış macerası oluşturuyor. Bu macera ise Andy Dufresne’in bir İncil içinde hapishaneye soktuğu çekiç ile başlıyor. Peki, çekicin gizlendiği sayfaya hiç dikkat ettiniz mi? Çekicin gizlendiği sayfada Hz. Musa’nın Yahudileri Mısır’dan kaçırması anlatılıyor. Yani dünyanın en yüksek IMDb puanını alan hapishaneden kaçış filminin temelini, tarihin en büyük kaçış hikayelerinden biri oluşturuyor.
9. Film Boyunca Konuşan Yalnızca İki Kadın Görüyoruz
Hikayenin neredeyse tamamı bir hapishanede geçiyor. Ana karakterimiz erkek olduğu için de burası bir erkek hapishanesi yani kadın görmememiz normal. Ancak filmin başka bir yerinde de neredeyse hiç replikli kadın karakter görmüyoruz. Film boyunca gördüğümüz, konuşan yalnızca iki kadın karakter var. Bunlardan ilkini markette söylenen bir kadın, ikincisini de banka görevlisi olarak görüyoruz.
10. İç Mekan Sahnesinde Oyuncular Kendilerine Dublaj Yaptılar
Bir film ya da dizi çekimi sırasında iç mekan çekimleri sesli yapılır, dış mekan çekimlerinde ise sağlıklı ses kaydı alınamayacağı için sonradan bu sahnelere dublaj yapılır. Esaretin Bedeli filminde de oyuncular kendilerine dublaj yaptılar.
Bu az bilinen detaylar, "Esaretin Bedeli" filmini daha da özel kılıyor. Film, yıllardır en iyi filmler listesinde yer alıyor ve hala izleyicilerin kalplerinde yer ediyor.
Kaynakça:
- Haddini Aş. (2023). Esaretin Bedeli'nden 5 Güçlü Yaşam Tavsiyesi. https://www.haddinias.net/post/esaretin-bedeli-film-ozeti
- Webtekno. (2022). Esaretin Bedeli Hakkında Az Bilinen 10 Detay. https://www.webtekno.com/esaretin-bedeli-az-bilinen-detaylar-h110370.html