Eskişehir Tarihi

Harika doğasıyla Eskişehir'de yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Yeşilliği ve havasıyla herkesi kendine hayran bırakan Eskişehir, son yıllarda yerli turistin yanında yabancı turistlerin de ilgi odağı haline gelmiştir. Tarihi boyunca Persliler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi büyük imparatorlukların himayesine giren Eskişehir’de bu devletlerle ilgili birçok kalıntı ve tarihi eser bulunmaktadır. 

Eskişehir, Arnavutluk, Romanya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinin yanında Rusya ve Kazakistan gibi Sovyet ülkelerden gelen göçmen insanların oluşturduğu bir topluluktur. Bu yüzden kozmopolit yapıya sahip bir şehirdir. 

Eskişehir her ne kadar sanayi şehri gibi görünse de birçok tarım ürünün yetişmesine olanak veren bir iklim yapısına sahiptir. Şeker pancarı, buğday, mısır, yeşil mercimek ve arpa bunlara örnek gösterilebilir. 

Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Atatürk’ün katkılarıyla bir sanayi kenti haline geldi. Un, tuğla ve kiremit fabrikalarının yanında şeker pancarının işletilmesi için 1933’te Eskişehir Şeker Fabrikası kuruldu. 

Eskişehir’de geleneksel halk kültürünün yanında birçok yemeğiyle de ön plana çıkmaktadır. Bunlardan en ünlüleri Tatar böreği (Çibörek), Balaban köfte, Yufkalı Büryan, Kıygaşa, Abısta, Göbete ve Kuzu Sorpadır.  

Eskişehir kalabalık bir kent gibi görünse de her yere yürüyerek rahatlıkla gidilebilir. Bunun yanında tramvay şehrin birçok bölgesinde hizmet verdiği için şehir içinde sık kullanılan bir toplu taşıma aracıdır. Tramvayın yanında otobüs ve minibüste kullanılarak istenilen noktalara kolay bir şekilde varılabilir.  

Eskişehir, içinde 3 üniversitenin bulunduğu bir öğrenci kentidir. Bu yüzden şehirde genç bir dinamizm ruhu vardır. Öğrencilere yönelik birçok kafe ve restoran bulunmaktadır. Bu yerler Eskişehir ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca Eskişehir düzenlenen tiyatro gösterileriyle ünlüdür. Tiyatro oyunlarına gösterilen ilgi o kadar büyüktür ki tiyatro için satılan biletler hemen tükenmektedir.

Eskişehir’de birçok gezilecek yerler bulunmaktadır. Ama özellikle parkları ve yeşil alanlarıyla öne plana çıkan örnek bir kent konumundadır. Eskişehir'de Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkında ailenizle veya arkadaşlarınızla harika anlar geçirebilirsiniz. Bunun yanında Kentpark, Odunpazarı Evleri, Balmumu Heykeller Müzesi, Tülomsaş Müzesi, Lületaşı Müzesi, Şelale Park gibi birçok gezilecek yerler bulunmaktadır. Bu yüzden Eskişehir sadece tarihi yapısıyla değil kültürü ve mimarisiyle de ön plana çıkan bir şehir konumundadır.