Etkili İletişimin Önündeki Engeller

Etkin iletişim kurmayı zorlaştıran engeller nelerdir?

İletişim Nedir?

İletişim; insanların duygu ve düşüncelerini, çeşitli kanallar aracılığıyla birbirleriyle paylaşma sürecidir. Bu paylaşım esnasında insanlar, bazı istenmeyen durumlarla karşılaşabilir. İstenmeyen durumlar ise iletişim engelleri olarak tanımlanır. İletişim engelleri, iletilmek istenen mesajın yanlış veya istenmeyen şekillerde algılanması gibi olumsuz durumlara yol açar.

İletişimin Ögeleri

Kaynak: Mesajı gönderen kişi.

Mesaj: İletilmek istenen duygu, düşünce veya bilgi.

Kanal: İletinin gönderildiği araç veya ortam.

Alıcı: Kaynak tarafından gönderilen iletileri alan kişi.

Geri Bildirim: Kaynaktan gönderilen iletiye karşılık alıcının vermiş olduğu dönütlerdir.

5 Madde ile İletişim Engelleri

1.Dil Engelleri: Farklı dillerin konuşulmasından kaynaklı doğan anlam sorunları, şive kullanımı, jargon kullanımı gibi birçok iletişim engeli barındırır.

2.Kişisel ve Psikolojik Engeller: Ön yargılar, bilgi eksikliği, özgüven eksikliği, aşırı stres, empati eksiği vb. etkili iletişim kurmayı zorlaştırabilir. Bunun yanında, iletişim kuran kişilerin, karşılıklı olarak ruh halleri de etkilidir. Kişi ya da kişiler psikolojik olarak uygun bir zamanında olmayabilir. Bu da yine iletişim engelleri oluşturabilir.

3.Kültürel Engeller: Farklı kültürlere sahip olmak iletişimde çatışmaya ve yanlış anlaşılmalara neden olabilir çünkü kültürler, birbirlerinden farklı iletişim tarzlarına, jest ve mimik kullanımına ve farklı değerler bütününe sahiptir.

4.Fiziksel Engeller: Gürültülü ortamlarda kurulan iletişimler, teknolojik altyapı problemleri, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda kurulan iletişimler, mesafeye bağlı olarak etkili iletişimin zorlaşması gibi engeller

5.Algısal Engeller: Anlatılmak isteneni farklı algılama eğilimi iletişimi zorlaştırabilir. Çünkü anlatılmak istenen, hedefe doğru şekilde aktarılsa bile, farklı algılama durumundan ötürü etkili iletişim gerçekleşmeyecektir.

İletişim Engellerini Ortadan Kaldırmak İçin Neler Yapmalıyız?

İletişim, insanların birbiriyle bir duyguyu, düşünceyi veya bilgiyi paylaştığı bir süreçtir. Bu süreç boyunca, iletişimi zorlaştırabilecek sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu gibi durumları azaltabilmek için öncelikle etkin dinlemek birçok sorunun üstesinden gelmemize yardımcı olabilir. Dinlemeden iletişim kurabilmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla dinlemeyi bilmek, etkin iletişim kurabilmenin anahtarıdır. Bunun yanında, empati kurarak hareket etmek, karşı tarafla yaşanabilecek iletişim engellerini azaltmaya yardımcı olabilir. İletişimde samimiyet ve bunu karşı tarafa hissettirmekte yine bu tarz istenmeyen iletişim engellerini ortadan kaldırabilmek için önemlidir.