İlişki İçerisinde İletişim Problemleri ve İletişimde Yapılan Hatalar

Tartışmalar uzun sürüyor, konudan uzaklaşılıyor veya yanlış anlaşılmalar artmaya başlıyorsa iletişim problemleriniz olabilir!

İlişkilerimizde bazı zamanlar sorun yaşamak, tartışmak, küsmek veya kırgınlıkların olması normaldir. Hiçbir çift, birbirinin aynısı değildir. Bu durumda da anlaşmazlıkların olması olağandır. Fakat tartışmalar uzun sürüyor, tartışma sırasında konudan uzaklaşılıyor veya yanlış anlaşılmalar artmaya başlıyorsa iletişim problemleriniz olabilir.

Sağlıklı bir ilişki kurmanın yolu sağlıklı bir iletişimden geçer. Yanlış iletişim ilişkilerde soğukluk, kırgınlık ve hatta ayrılmaya dahi yol açabilir.

İlişkilerde Yapılan İletişim Hataları:

1-Yargılamak ve Suçlamak:

Partneriniz suçlu veya suçsuz da olsa, bir konu üzerinde tartışırken suçlayıcı bir üslup ile konuşmak anlaşma ihtimalinizi düşürecektir. Şöyle ki, siz haklı olduğunuzu ve kırgın olduğunuzu karşıya anlatmak istiyorsunuz. Bunu, ‘hep böyle yapıyorsun, daha önce de yapmıştın, sen şunu demesen böyle olmazdı’ diyerek suçlayıcı şekilde anlatırsanız partneriniz özür dilemek yerine kendini savunmak isteyecektir. Ters örnekle düşünelim. Partneriniz rahatsız olduğu bir durumu kibar şekilde ifade ediyor ama siz ona ‘boş şeylere takılıyorsun, sen böyle duygusal olduğun için uzuyor bu konular’ vb. cümleler kurdunuz. İşte o zaman iletişim tamamen kopar. Çünkü rahatsız olduğu durumu anlatmak isteyen kişi bu cevaplarla karşılaşırsa, en iyi ihtimalle kırılır ve en kötü ihtimalle kibarlığı bırakıp o da tartışmacı ve suçlayıcı bir tarafa çekilir. Ortada konuşulan bir konu, tartışma varsa ‘yargılayıcı-suçlayıcı’ olunmamalıdır.


2-Küsmek-Sırt Dönmek

Partnere karşı küsmek, iletişimde direkt iletişimsizliktir. Çünkü ne karşıya savunma hakkı verirsiniz ne de orta yolu bulma şansı verirsiniz. Küstüğünüz kişi kendini ifade etmekten çekinecek, özür dilerken beklediği tepkiyi alamayacaktır. Bir süre sonra siz küstüğünüzde yaklaşmak istemeyecektir. Çünkü siz orta yolu bulmak istemezseniz, partneriniz de istemez. Bu durumda kırgın olduğunuzu belli etmek önemli ama bunu uzatmak ve karşıya bir alan bırakmadan duvar örnek zararlıdır.

3-Genelleme Yapmak

İletişimde bahsedilen genelleme, beklediğiniz bir tepkiyi, mesajı veya desteği alamadığınızda yaptığınız konuşmadır. Örneğin telefonu duymayan sevgiliye ‘Hiç telefonlarımı duymuyorsun’ veya kötü anınızda yanınızda olamamış sevgilinize  ‘Beni hep yalnız bıraktın, hiç yanımda olmadın’ demeniz genellemedir. Bu durumda partneriniz hiçe sayılmış olacak ve ilişki için çabalamayı bırakacaktır.


4-Küçümsemek-Önemsememek

Özellikle cevap vermediğiniz konularda kullandığınız bu madde, partnerinizi hem kırar hem de sizinle kötü zamanlarda iletişim kurmaktan kaçınmasına sebep olur. Partneriniz, sizin yaptığınız ya da yapmadığınız, söylediğiniz veya söylemediğiniz bir şeye kırılmış olabilir. Bu, sizin için tamamen mantıksız gelebilir. Fakat bunu ona açıklamak varken ‘Buna mı üzüldün? Gerçekten buna kırıldın mı yani? Ne kadar çok abarttın!’ gibi cümleler kurmak, onun hislerini küçümsemektir.


5-Geçmişe Takılmak

İletişim konu başlığına bakıldığında geçmişe takılmak, üzerinden zaman geçmiş konuları düzenli olarak açmaktır. Suçlu özür dilemiş, suçsuz affetmiş veya suçlu-suçsuz olmayan bir durumda orta yol bulunmuş. Fakat aradan ne kadar süre geçerse geçsin, ister üç saat ister üç gün ister üç yıl, kapanan mevzu açılmamalıdır. Geçmişten olay çıkarıp getirmek ya kaos istemekten ya da o an kendini korumak için karşı atak yapmaktan kaynaklıdır. Fakat kaos çıkarmak ilişkiyi soğuturken, karşı atak da o anki durumu sadece erteler.


6-Akıl Okumaya Çalışmak

Tartışma anı, normal zamanlar fark etmeksizin her an her yerde yaptığımız durumdur. Tartışma anında, ‘Ha yani sen şunu şunu demek istiyorsun ama demiyorsun’ gibi cümlelerle, normal günlerde ise ‘Geç yazdı. Çünkü beni artık sevmiyor’ gibi cümlelerle örneklendirilebilir. Bu düşünceler veya söylemler bazen iletişimi kötü yönde alevlendirir bazen de önyargı oluşturup tamamen iletişimi koparır.

Peki etkili iletişim için yapmanız gerekenler neler?

*Öncelikle saygıyı asla bozmamalısınız.

*Duygularınızı kibarca ifade etmeli ve duygularını ifade eden partnerinizi dinlemelisiniz.

*Hayatınızda olduğu için, başarılı olduğu için vb. sebeplerle partnerinizi sık sık takdir ve teşekkür etmelisiniz.

*Beraber yapılan planları bozmamalı, bozulmak zorunda kalırsa yerine yenisini koymalısınız.

*İletişim kurarken yargılamaktan ve eleştirmekten uzak durmalısınız.

*Uzun süre küs kalmamalısınız.

*Yaptığınız tartışmayı, onu ve sınırlarını anlamak için fırsata dönüştürmelisiniz. Sonrasında da elbette bu sınırları geçmemelisiniz.

*Gururu abartmamalısınız. ‘İlk o yazsın. Önce o özür dilesin’ gibi gereksiz gurur yapmamalısınız. Partneriniz size birkaç defa gelir. Sizin ona adım atmadığınızı düşündüğü anda bir daha orta yol bulmak istemeyecektir.

Son olarak: İletişim yanlışlığından kaynaklı problemler çözülemeyecek bir durum değildir. Önemli olan, tarafların ikisinin de bu durumu çözmek istemesi ve bunun uğruna çabalamasıdır.  

Küçük Prens’ten not:

"Gülünü senin için önemli kılan, onun için harcamış olduğun zamandır." "Onun için harcamış olduğum zaman..." diye yineledi küçük prens. Unutmamalıydı bunu. "İnsanlar unuttular bunu," dedi tilki. ‘Ama sen unutmamalısın.’