Etsiz Pazartesi (Meatless Monday) Akımı Nedir?

Etsiz Pazartesi Akımı nasıl ortaya çıktı? Sağlığı ve gezegenimizi nasıl etkiler?

Etsiz Pazartesi hareketi, pazartesi günleri etsiz beslenmeyi teşvik ederek insanların diyetlerinde et tüketimini azaltmayı hedefleyen uluslararası bir harekettir.

Et tüketimini azaltma hedefinin amacı ise insan sağlığı, gezegen sağlığı, hayvan hakları konusunda farkındalığı artırmak ve insan sağlığı ile gezegen geleceğini korumaktır.

Konsept basittir: "Haftada bir gün et tüketmeyin." Pazartesi günü sadece bitki bazlı yiyecekler yemek gibi basit bir eylem hayat değiştirebilir.

Kampanya, 2003 yılında Amerika'da Sid Lerner tarafından kurulmuş ve kuruluşundan beri 40'tan fazla ülkede uygulanmaya başlanmıştır.

Neden Pazartesi Günü Seçilmiştir?

Araştırmalar, insanların olumlu değişiklikler yapmaya en yatkın olduğu günün pazartesi günü olduğunu gösteriyor.

Her haftaya 'Etsiz Pazartesi' uygulayarak başlamak, insanları haftanın geri kalanında daha fazla meyve, sebze ve bitki bazlı yemek yemeye yönlendirebilir.

Sonuç olarak haftanın ilk günü uygulanan davranışların haftanın devamında da sürdürülme ihtimali yüksek olduğu için haftanın ilk günü, pazartesi seçilmiştir.

Etsiz Pazartesi, sağlığınız ve gezegenimizin sağlığı için büyük bir fark yaratabilir.

Her pazartesi eti, bitki bazlı seçeneklerle değiştirmek, sayısız sağlık yararı sağlayabilir. Karbon ayak izinizi azaltarak ve değerli çevresel kaynakları korumanıza yardımcı olarak gezegenimizin geleceğini tehdit eden iklim değişikliğine karşı harekete geçmenize yardımcı olabilir.

Et Tüketimini Azaltmanın Sağlık İçin Faydaları

Araştırmalar, insanların daha az et yiyerek ve diyetlerini daha yüksek oranda meyve ve sebze ile çeşitlendirerek sağlık yararlarından yararlanabileceğini gösteriyor.

Aşırı kırmızı ve işlenmiş et tüketiminden bitki bazlı bir diyete (meyve-sebze-kuruyemiş-kurubaklagil) geçiş, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olan düşük maliyetli bir yoldur. 

Meyve, sebze, kuruyemiş (fındık, badem..) ve baklagiller (fasulye, mercimek..) açısından zengin öğünler, kalp sağlığına fayda sağlayan doğal antioksidanlar içerir.

Meyve ve sebze açısından daha zengin bir diyet tüketmek ve et tüketimini azaltmak, daha düşük kan basıncı, daha iyi bağırsak sağlığı ve sağlıklı bir kilo gibi çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Bitki bazlı bir diyet tüketen kişiler, genellikle daha az kalori, daha az doymuş yağ ile daha fazla diyet lifi (posa), vitamin ve mineral tüketirler.

Et Tüketimini Azaltmanın Gezegen İçin Faydaları

Araştırmalar, hayvansal gıda üretiminin çoğunun, bitki bazlı gıda üretiminden daha fazla sera gazı emisyonuna katkıda bulunduğunu ve daha fazla doğal kaynakları tükettiğini gösteriyor.

Et tüketimini azaltarak bitki bazlı diyetlere yönelmek gezegenimiz için iyi olabilir. Daha fazla bitki bazlı besin tüketmek ve daha az et yemek, çevreye yardım etmenin ve iklim değişikliğiyle mücadele etmenin en iyi yollarından biridir.

Hayvanları mevcut yüksek tüketim seviyemize göre yetiştirmenin gezegenimiz üzerinde zararlı etkileri var. Fazla hayvancılık faaliyetleri, küresel ısınmaya neden olan sera gazı emisyonlarını artırıyor. Ayrıca su, toprak ve enerji dahil doğal kaynaklarımızı tüketiyor.

Hayvancılık faaliyetleri, tüm ulaşım sektöründen (dünyadaki tüm arabalar, kamyonlar, uçaklar ve trenler) daha fazla sera gazı üretiyor.

Et tüketimini azaltmak, iklim değişikliğini etkileyen sera gazlarının üretimini kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Ayrıca toprak, su ve enerji gibi değerli çevresel kaynaklara olan talebin azaltılmasına da yardımcı olabilir.

KAYNAKLAR