Eurovision ve Biz

2013 de yaşananlar heyecanın kaynapını yarıda bırakmıştı 2024'e kadar

Everyway That I Can ile 2003 yılında Eurovision'da birinciliği ilk kez Türkiye'ye getiren Sertap Erener, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda bir performas sergileri. Performans, Türkiye'de heyecanla karşılandı. Peki biz Eurovision'a katılmayı neden bırakmıştık?


Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği'nin(EBU) Türkiye'den tek üyesi olan, dolayısıyla Eurovision süreçlerini yöneten TRT, bir açıklama ile Türkiye'nin 2013 ve sonrasında düzenlenecek olan yarışmalarda yer almayacağını duyurmuştu. Bu karara gerekçe olarak, izleyici oylaması ile belirlenen sıralamanın, yapılan bir değişlikle %50 izleyici,%50 jüri puanlamaları etkisinde gerçekleşeceği gösterilmişti.

TRT, yarışmada yapılan bu değişikliğin, son dönemlerde yarışmada bir varlık gösteremeyen fakat bir taraftan da yarışmaya en büyük finansal katkıyı sağladığı için doğrudan finale çıkma hakkı olan ve bu sebeple "Büyük Beşli" olarak anılan ülkelerde bir avantaj sağlayacığının altını çizerken; kararın belirtilmeyen ideolojik gerekçelere dayanıyor olabileceği de kkonuşuldu.


Sertap Erener'in, Şebnem Paker'in, Athena'nın, Hadise'nin, Kenan Doğulu'nun ve daha nice sanatçının performansları, başarıları ülke moralini yükseltmede bit hayli etkiliydi. maNga'nın 2010'da We Could Be The Same ile elde ettiği ikincilik ise sadece Türk toplumunda değil, uluslararası izleyici kitlesinin önemli bir kısmında grubun çalışmasına haksızlık edildiği düşüncesine yol açtı.


Eurovision'u sadece birinciliğe oynanan bir platformdan fazlası olarak görmek mümkün. Müziğin ve kültürel motiflerin yayılması için bir aracı kabul edilebilecek olan yarışma, Türkiye'nin sporcuları, dizileri, savunma sanayi başata olmak üzere teknoloji şirketleri ile yakaladığı başarıyı desteklemede önemli bir rol oynayabilir.

Her ne kadar Eurovison'da yer almasa da Türkiye için rol model olabilecek ülke "Hallyu" yani "Kore Dalgası" akımıyla küresel çapta bir kültürel ekonomi yaratabilen Güney Kore . Teknoloji şirketleriyle öne çıkan, K-Pop ile müziğinden dünya çapında söz ettiren, dizileri ve filmleri ile küresel medya sektörünü etkileyen Güney Kore, sistemli ve bütüncül yaklaşımın karşılığını alıyor.


Bizse bir yandan uluslararası platformlarda başarılı olamanın yollarını ararken Eurovision gibi bir fırsatı geri çeviriyoruz.