Evde Spor

Spor yapmayı ertelemenizi sağlayan bahaneleriniz bittiyse sizi bu yazıya alalım.

İnsan vücudunda biriken enerjiyi dışarı atmanın en iyi yollarından biri spor yapmaktır. Aynı zamanda sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri olan spor birçok şekilde yapılabilir. Örneğin, takım sporları hem eğlenceli hem sağlıklı hem de sosyalleşme açısından yararlıdır. Açık havada hafif tempolu yürüyüşün kalp sağlığı için çok önemli olduğu bütün uzmanlar tarafından dile getirilir. Tempolu koşular da başarabilenler için büyük yarar sağlamaktadır.

Spor yapmanın maalesef şartlara bağlı olarak zorlukları olabiliyor. En güzel ve rahat yolu yürüyüş yapmak olarak ifade edilebilir ama bunun gerçekleşmesi için yürüyüş alanlarına ve zamanlamaya ihtiyaç çok fazla. Aynı zamanda kentlerde yaşayan insanlar için spor salonu oldukça iyi bir seçenek ama onun dezavantajları ise salon ücretleri, gidiş-geliş imkanlarının değişebilen zorluğu, salonun fiziki şartları, salonun sporcu potansiyeli olarak sayılabilir. Tüm bunları düşününce fayda/maliyet oranınında en tepede beliren seçenek evde spor yapmak oluyor. Tabii ki bunun dezavantajları da özellikle apartmanda yaşayanlar için komşularla problemler olarak gösterilebilir ama diğerlerinin yanında biraz küçük bir sorun olarak kalıyor. Evde spor yapmaya yardımcı olacak birkaç uygulamayı sizler için özetleyeceğim.

İlk sırada aradığımız her şeyin çözümünü kolaylıkla bulabildiğimiz Youtube var. Burada birçok sporu bulabilirsiniz. Özelikle yoga ve pilates yapmak için öne çıkan bazı kanallar var ve başladıktan sonra kapılıp gidiyorsunuz. Yorum bildirerek geri dönüş almak ve bu çeşit bir sporu deneyen insanların fikirlerini de öğrenmek açısından oldukça yararlı oluyor. Bunlara ek olarak tabi sıkılaşma, kardiyo, bölge bazlı çalışma gibi farklı metotlarda çalışmak isteyenler için de oldukça fazla miktarda video ve kanal mevcut. Bunları yapacak seviyede olmayanlar da zumba tarzı danslı spor videolarıyla kondisyonlarını güçlendirmeye başlayabilir.

İkinci sırada benim kullanmayı çok sevdiğim Adidas Training ve Nike Training uygulamaları var. İki uygulamanın da hem ücretli hem ücretsiz planlar oluşturabilme özelliği var. Boyunuza, kilonuza, haftalık spor saatinize ve kondisyonunuza göre ayarlanan setleri kendinize uygun seçtiğiniz günlerde yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz. İki uygulamada da antrenmanlar en fazla 30 dakika olduğu için zamansal anlamda da sorun yaşamıyorsunuz. Sesli komut seçeneği sizlere youtubedeki videoların aksine hareketleri daha doğru yapıp doğru kasları çalıştırabilmeyi de sağlıyor. Adidas Training uygulamasında oluşturulan antrenmanların öncesinde ısınma ve sonrasında soğuma planları da bulunuyor.

Ücretli uygulamaları incelerseniz çok fazla olduklarını göreceksiniz. Belki de bir spor salonunun maliyetinden daha fazla aylık ücret talep eden uygulamalar mevcut. Benim diğerlerini araştırıp araştırıp hep dönüp geldiğim bir uygulama var ve onun adı Sworkit. Bu uygulama da tıpkı diğer bahsettiğim uygulamalar gibi çeşitli seçeneklere göre çeşitli planlar öneriyor. Fiyatı da diğer ücretli uygulamalara göre oldukça uygun. Yine yaş, kilo, boy, kondisyon gibi verilerinizi girdikten sonra uygulama sporu ne için yaptığınızı öğrenmek istiyor. Sizler de burada kilo kaybetme, kondisyonu arttırma, kas kütlesini azaltma/artırma gibi seçeneklerden birini seçiyorsunuz ve bu doğrultuda size ortalama bir aylık seviyenize uygun bir plan oluşturuluyor. Bu planın yanı sıra uygulama içinde bulunan challengelar, fizyoterapi planları, hamileler ve çocuklar için planlar da oldukça dikkat çekici.

Son olarak bir spor matının sığdığı her yerde bazen kilo vermek için, bazen kafanızı toplayıp odaklanmak için, bazen sağlıklı yaşamak için, bazen vücudunuzu şekillendirmek için ve bazen de sadece boş kaldığınız için spora tutunabilirsiniz. Umarım yaparsınız çünkü başladıktan sonra asla pişman olmayacaksınız.