Evlilikte Aile Bağımlılığı
Evlilikte ailesine bağımlı bireyler
Her birey, sevdiği kişi ile hayatlarını birleştirip mutlu bir aile kurmak ister. Kimisi bunu başarabilirken kimisi ise bazı sebeplerden bunu başaramaz, sebeplerden bazısı ise çiftlerden birinin ailesine olan bağımlılı olabiliyor.
Yaşadığımız coğrafyada çocuklar, anne ve babaya bağımlı olarak yetiştiriliyor. Burdaki bağımlı kelimesi bağlılık kelimesi ile bambaşka şeyleri ifade ediyor.
Bağımlı kendi başına davranamayan başkasınınn yönlendirmesi altında bulunan anlamına geliyor. Oysa bağlılık saygı göstermek demek. İkisi birbirinden çok farklı evlilikte sorun olan şey bağlılık değil bağımlılıktır.
"Yaşlandığımızda bize bakacak biri olsun" düşüncesi ile çocuk sahhibi olan ebeveynler genelde kendine bağımlı çocuklar yetiştirir. Bir diğer sebebi ise eşinden yeterli sevgi ve ilgi alamayan ebeveyn bu sevgiyi çocuklarından almaya çalışır. Bir de kadın kötü çocukluk geçirdiyse çocuğunu kendisinin 2. yaşama fırsatı olarak görür kendi yapamadığı istek ve hayallerini çocuğuna dayatarak onlardan kendi seçtiği kişilerle evlenmesini ister, kendi seçtiği mesleği kendi seçtiği yaşam tarzını çocuğunun benimsemesini ister.
Ancak bunlar olurken çocuklarını kendine bağımlı yetiştirir. Ülkemizde çoğu evliliklerin bitme nedeninden biri ailesine olan bağımlılığını koparamayan henüz birey dahi olamayan insanların evlilik yapmasıdır. Türkiye'deki evlilikleri özetleyen çok güzel bir deyiş vardır. " Batı toplumunda bireyler evlenir, doğu toplumunda aileler evlenir" Bağımlı olan birey evlendiğinde kendi evinde bile ailesinin sözünü geçirir evde olucak her şey için ailesinin onayını bekler.
Bireylerin ilk aileleri anne ve babalarıdır evlenince bu değişir ve ilk aile eşi ikinci aile ise anne ve babalar olur ama bağımlı bireyler maalesef önceliklerini değiştiremez ve eşlerini ikinci ailesi olarak görür. İlk ailesinin eşi olduğunu kabullenemeyen bağımlı bireyler kendi eşlerine yapmaları gereken tüm duygusal yatırımı, sevgiyi, ilgiyi anne babalarına yaptıkları zaman sevgisizlik ortaya çıkar. Ve birey için eşi daha kolay harcanabilecek bir seçenek haline gelir. Çünkü onlar için önemli olan birinci ailesi yani anne ve babasıdır bu da evlilikte boşanma sebebi olur çünkü hiç kimse sevgisiz bir ortam hayal etmez evlenirken.
Bağımlı bireyler, eşlerini annelerine dönüştürmeye çalışır ve bunu başaramazsa annelerine benzeyen başka bir seçenek aramaya başlarlar ve annelerine benzeyen kişiler onlar için daha cazip gelir. Aslında burda bahsettiğim konu tamemen bireyin yetiştirilmesinde rol oynayan anne veya babadan kaynaklanır bu aslında tıbbi olarak da bir sendrom bağımlı anne/baba sendromu.
Yani tam olarak erkek bireyin aslında boşanması gereken ilk kadın annesidir, annesinden boşanamamış erkek başka bir kadınla bütünleşemez.