Fareler hayal gücünü kullanarak ziyaret ettikleri yerleri zihinsel olarak yeniden yaratabiliyorlar.

Fareler, ziyaret ettikleri yerleri hayal ederek, sanal gerçeklikte görüntü yaratabiliyorlar.

Fareler, daha önce ziyaret ettikleri yerleri hayal edebiliyorlar. Beynin hafıza ve öğrenmede önemli bir rol oynayan bir bölgesi olan hipokampus, memeliler arasında çok tutarlı. Bu da bilim insanlarının, insanlar gibi, daha önce bulundukları yerleri hayal edebilen diğer hayvanlar olduğunu düşünmelerine neden oldu. Ancak, böyle bir beyin sürecinin gerçekleştiğini kanıtlamak zor. “Hayvanlarla konuşup bir şeyler hayal etmelerini isteyemezsiniz.” diyor Boston, Massachusetts’teki Beth Israel Deaconess Medical Center’dan Albert Lee.

O ve meslektaşları, hayvanların beyinleriyle bir makine arasında bir arayüz oluşturarak iletişim kurmalarını sağlayan teknolojideki ilerlemelerin bunu aşabileceğini umuyorlardı. Fikri test etmek için, araştırmacılar 360 derecelik bir sanal gerçeklik (VR) alanı tasarladılar. Üç fareyi bu alanda bir koşu bandının üzerine yerleştirdiler, ancak VR, hayvana sanki karanlık bir tünelde ilerliyormuş gibi göründü. Fareler, şekerli su ile ödüllendirilmek için VR’da belirli şekilleri bulmayı öğrendiler. Bu şekilleri ararken, hipokampuslarından elektrik sinyalleri kaydedildi. Araştırmacılar, bu verileri kullanarak, sinyalleri görüntülere dönüştüren ve bunları VR alanında gösteren bir beyin-makine arayüzü ürettiler.

Araştırmacılar, sıçanların belirli bir yeri hayal ederek, hipokampustaki belirli hücreleri aktive ederek, bunun VR’da görünmesine neden olup olmayacağını merak ettiler. İkinci bir deneyde, araştırmacılar bu fikri test etmek için farelere iki görev yaptırdılar. Bu görevlerin ikisinde de fareler bir koşu bandının üzerine yerleştirildi, ancak öncekinden farklı olarak, hareket etmeleri gördükleri şeyi etkilemedi. İlk görevde, sıçanların daha önce gördükleri belirli bir şekle, örneğin bir daireye, ulaşmayı hayal etmeleri gerekiyordu. VR’da geçtikleri yerleri hayal ederek, fareler belirli hipokampüs hücrelerini aktive ettiler, bu da beyin-makine arayüzü tarafından VR’daki görüntülere dönüştürüldü. Fareler, koşu bandında hareket etmenin onları şekle yaklaştırmadığını, ancak ona ulaşmayı nasıl hayal edeceklerini düşünmenin VR’da gördükleri şeyi değiştirdiğini çabucak öğrendiler, diyor Lee. “Bunu çok hızlı kavradılar.” diyor Maryland’deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nden ekip üyesi Chongxi Lai.

Bu çalışma, farelerin hayal gücüne sahip olduğunu ve insanlar gibi, zihinsel olarak ziyaret ettikleri yerlere geri dönebildiklerini gösteriyor. Bu da, tüm memelilerin böyle bir düşünceye sahip olabileceği beklentisini artırıyor. Araştırmacılar, bu teknolojiyi kullanarak, hayvanların zihinlerinde neler olup bittiğini daha iyi anlamayı ve onlarla daha iyi iletişim kurmayı umuyorlar.


Kaynak: 1. newscientist.com 2. smithsonianmag.com 3. sciencedaily.com