Faruk Atasoy: Reklam Sektörünün İlk Profesyonel Tepe Yöneticisi
Reklam sektörünün usta ismi Faruk Atasoy'un hayatı.
Faruk Atasoy, 22 Kasım 1945’te İstanbul’da doğmuş ve dönemin seçkin liselerinden biri olan Alman Lisesi’nde eğitim görmüştür. Lise yıllarından itibaren sanat ve özellikle sinemaya büyük ilgi beslemiştir.
Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat/Maliye bölümünde tamamlayan Faruk Atasoy, pekiyi derece ile mezun olmuştur. Üniversite yıllarında Ankara Sinematek Derneği’ni fiilen profesyonel olarak yönetmiş, Türk ve dünya sinemasıyla ilgili incelemeler yazmıştır. Genç Sinema Bildirisini, dergisinde yazanlardan biri olmuştur. Yapacağı mesleğin sanat, sinema ve edebiyata olan ilgisini etkilemesini istemeyen Faruk Atasoy, üniversitede kalarak akademisyenlik yapacağını düşünmüştür. Ancak üniversite bittiğinde evlenmiş ve İstanbul’a taşınmıştır. İstanbul’a taşındığında ise İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde uzaktan doktora eğitimine başlamıştır. Doktorası sırasında, Akbank’ın planlama müdürlüğünde özel sözleşmeli uzman olarak çalışmıştır. Bu dönemde Faruk Atasoy’u çok iyi tanıyan, reklamcılığın bir başka usta ismi olan ve aynı zamanda Faruk Atasoy’un kuzeni olan Ege Ernart, Atasoy’a reklamcılığın onun yapabileceği en iyi iş olduğunu söylemektedir. Faruk Atasoy, ilk başta bu fikri benimsemese de daha sonra bu söylemler işe yaramıştır ve Atasoy, Dış Ticaret ve Kalkınma tez çalışmasını bitirmeyip reklamcılık alanında ilerlemeye karar vermiştir.
Faruk Atasoy, aldığı bu kararlardan sonra bir reklam ajansına iş başvurusunda bulunmuştur. Ancak bu ajans, Atasoy’un özelliklerini değerlendirememiştir ve ‘’Siz bizim için fazlasınız’’ diyerek geri çevirmiştir. Faruk Atasoy, ikinci defa, daha büyük bir ajansa başvurmuştur. Bu ajans, Atasoy’u beğenip hemen işe başlamasını istemiştir. Ancak askerliğini ertelemek istemeyen Faruk Atasoy, bu işten vazgeçmiştir. Üçüncü başvurusunu ise kuzeni Ege Ernart’ın da bir zamanlar çalıştığı, dönemin en büyük ve prestjli ajansı olan, Manajans’a yapmıştır. Faruk Atasoy’un tüm özellikleri ajansın istekleri karşılamasına rağmen kendisine bir türlü dönüş yapılmamıştır. Faruk Atasoy, bunun üzerine askerliğini daha fazla bekletmek istememiş ve askere girmiştir. Askerden döndüğünde ise akademisyen olma fikrinden iyice uzaklaşmıştır ve ne iş yapacağını düşünmeye başlamıştır. Bu sırada Manajans’ın metin yazarlığı için verdiği bir iş ilanını görmüştür ve tekrardan şansını deneyerek buraya iş başvurusunda bulunmuştur. Bu defa kendisine Manajans’tan özel bir kurye ile iş için görüşme daveti gelmiştir. Faruk Atasoy, iş görüşmesine gitmiştir ve Manajans’ın sahibi/yöneticisi olan Eli Acıman ile görüşmüştür. İlan verilen iş metin yazarlığı olduğu halde, Eli Acıman’ın asıl teklifi müşteri temsilciliğidir. Ancak yine de işin temelini öğretmek amacıyla Faruk Atasoy’u metin yazarlığından başlatmıştır.
Faruk Atasoy, Manajans’ta çalıştığı süre boyunca işin her aşamasında yer almıştır. Metin yazarlığı dışında fotoğraf çekimlerine girmiş; reklam filmi çekimlerinde ve çekimlerin montajında da bulunmuştur. Bunların yanı sıra dublaj stüdyosunda seslendirmeye girmiş ve kreatif toplantılarına katılmıştır. İşe başladıktan yalnızca 3 ay sonra Massey Ferguson Traktörleri için yaptığı ilanı sunacağı toplantıya tek başına gitmiş, reklamcılıkta zor olarak nitelendirebilecek bu müşteriyi ikna etmiş ve onay almıştır. Müşteri, Faruk Atasoy’dan olan memnuniyetini Manajans’a bildirmiştir ve bu olaydan sonra Eli Acıman, Atasoy’u müşteri temsilciliğine terfi etmiştir. Atasoy, 1 yıl sonra ise Eli Acıman’ın asistanlığını da yapmaya başlamıştır.
1980 yılına gelindiğinde ise Eli Acıman’ın isteği üzerine yıllardır boş olan genel müdür odası Faruk Atasoy için açılmıştır ve bu sayede Faruk Atasoy, ‘‘reklamcılık sektörünün ilk profesyonel tepe yöneticisi’’ olmuştur. Çok yoğun bir çalışma temposu ile geçen yıllar sonrasında Faruk Atasoy, Manajans’ın genel müdürü olmakla beraber aynı zamanda ajansın kâr ortağı olmuş, bir süre sonra da ajans hisselerinin bir bölümünü satın almıştır.
İlerleyen zamanlarda Faruk Atasoy, kuzeni ve yakın dostu Ege Ernart ile ortak olarak, 7-8 kişilik bir ekip ile ‘’Birikim’’ adında kendi reklam ajansını kurmuştur. Kişi sayılarından dolayı yaşadıkları zorluklara rağmen ise başarılı olmuşlardır.
Faruk Atasoy, reklamcılık hayatı boyunca birçok büyük marka ile çalışmıştır ve reklamcılık sektörünün usta isimlerinden biri olmuştur.
Birçok görevde bulunan Faruk Atasoy, İTO Meclis Üyeliği ve Meslek Komite Başkanlığı, İTO Tahkim Müessesesi Hakemliği, Reklam Özdenetim Kurulu, İTO Dürüst Reklam Değerlendirme Kurulu, Reklamcılık Vakfı Yönetim Kurulu Üyelikleri, Milletlerarası Ticaret Odası Pazarlama-Reklam Komisyonu Üyeliği, Uluslararası Reklamcılık Derneği ve Reklamcılar Derneği başkanlıkları yapmıştır.
2010 yılında, 42. IAA Dünya Reklamcılık Kongresinde, farklı ülkelerden beş kişiye verilen ve daha önce sadece Eli Acıman ile Pınar Kılıç’a verilmiş olan ‘’Medal of Merit (Liyakat Ödülü)’’ ile onurlandırılmıştır. Bu ödül, 1960’lardan bu yana iki yılda bir yalnızca uluslararası reklamcılık çalışmalarına önemli katkıda bulunan kişilere verilmektedir.
2013 yılında, ‘’Marka yaratmanın ve siyasal iletişimin öncü isimlerinden’’ olarak, Reklamcılar Derneği Kristal Elma Konferansı’nda ‘’İletişimin Zirvesindekiler – İz Ödülü’’nü almıştır.
Günümüzde ise pazarlama, pazarlama iletişimi konularında danışmanlık yapmaya ve sektöre katkı sunmaya devam etmektedir.