Fatma Kaya Tepesi ve Hikâyesi
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere köyünde yer alan 901 rakımlı Fatma Kaya tepesinin acıklı hikayesi
Sunduğu görsellikle ve hâkim bir noktada oluşuyla Kırklareli'nin sayısız doğal güzelliklerinden yalnızca birisi olan 901 rakımlı Fatma Kaya Tepesi, tüm bu güzelliğinin yanında aslında acılı bir hikayeye sahiptir.
1912'de 1. Balkan Savaşı'nda Istranca dağlarını aşarak Trakya'ya inmek ve ardından da başkent İstanbul'a varıp hasta adam Osmanlı'ya ateşkesi dayatmak isteyen Bulgar orduları, geçtiği yerlerde masum sivil halka büyük zulümler yapmakta ve her yeri yakıp yıkmaktadır. Bu yerlerden birisi de bugün Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere köyüdür. Bulgar askerleri Kurudere köyüne vardığı vakit, genç yaşlı demeden yine köy ahalisine zararlar vermeye başlamıştır. Bu zulümden payını alan masum sivillerden birisi de Kurudere köyünden Fatma isimli öksüz bir genç kızdır. Fatma isimli bu kız, köydeki düşman zulmünden kaçarken kötü niyetli Bulgar askerleri kendisini fark eder ve peşine takılırlar. Bazı iyi niyetli Bulgar askerlerinin öksüz Fatma'ya acıyarak köyden kaçmasına yardım ettikleri söylenir (Kurudere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, b.t) Uzun soluklu bir kovalamacanın ardından Fatma, kendi acıklı hikayesinden adını alan bugünkü Fatma Kaya isimli tepeye varır. Düşman askerilerinden kaçacak başka yeri kalmayan Fatma, tepedeki sarp kayalıkların üzerine çıkar ve düşman askerlerinin kötü emellerine teslim olmamak için kendisini aşağıya bırakır. Yüksekten düşen genç Fatma ölmüştür. İşte bu öksüz genç kızın yaşadığı hazin olayın ardından da ismi, tepedeki kayalıklara verilir ve Fatma artık ölümsüzleşir.
Öksüz kız Fatma'nın yaşadığı olay, 1912 yılında Adriyatik Denizi'nden Doğu Trakya'nın Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir coğrafyada cereyan eden acılı olaylardan yalnızca bir tanesidir.
Not: Fatma Kaya tepesinin fotoğraflarını benimle paylaştıkları için dostlarım ATAKAN AKYIL ve ARDA AKYIL'a teşekkürü borç bilirim.
Kaynakça
Kurudere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (b.t). https://www.kuruderedernegi.com/sayfa/genel-tarihce/ adresinden 14 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.