Felsefe Tarihi'ne Gizemli Bir Yolculuk: Sofie'nin Dünyası
Felsefe tarihine giriş niyetine okunabilecek gizem dolu bir roman...
Hiç posta kutunuzda 'Kimsin sen?' yazılı bir mektup ya da günümüzde posta kutularının yerine geçen e-mail kutunuzdan böyle bir soru içeren mail aldınız mı? Sofie Amundsen, arkadaşı Jorunn'la okuldan dönerken posta kutusunda ilginç, belki çoğumuzun cevaplayamadığı bu soruyla karşılaşıyor. Peki bu mektup ve devamı gelecek olan bu mektuplar kimden geliyor? İlk başta bu mektupların 15. yaş doğum günü için babası tarafından gönderildiğini düşünen Sofie sonradan durumun daha karmaşık bir yapıda olduğunu anlıyor. Jostein Gaarder'in ilk baskısını 1991 yılında yayınladığı Sofie'nin Dünyası adlı kitapta hem felsefe tarihinin derinliklerine ineceğiz hem de gizemli mektup gönderen kişiyi adım adım keşfedeceğiz.
Sofie'nin Dünyası İlk Çağ Felsefesinden Büyük Patlamaya ait görüşlere kadar birçok bakış açısı kazanmamıza olanak sağlıyor. Gizemli kişinin her mektubunda sorulan soruları Sofie hem çözmeye hem de gizemli kişinin ne anlatacağını bulmaya çalışıyor. Her sorulu mektubun ardından felsefeye yönelik bilgilendirici farklı mektuplar eline geçiyor; ona bu bilgilendirmeleri sağlayan öğretmen ise Alberto Knax. Daha sonradan mektuplaşmalar yerine yüz yüze de felsefe öğrenmeye başlıyor Sofie, Alberto'dan. Ayrıca daha sonradan mektuplarda kendisi gibi 15 yaşında olan Hilde adlı kızdan da bahsedilmektedir. Hilde ile bağlantılı olaylar yaşaması, Sofie'de kafa karışıklığı yaratır. Peki Hilde ve Sofie arasında ya da Alberto Knax ve romanda bahsedilen binbaşı Albert Knag (Hilde'nin babası) arasındaki bağlantı ne olabilir? Romanın ilerleyen sayfalarında hem felsefeyi hem de bu bağlantıyı keşfediyor olacağız.
Felsefeye olan ilgim dolayısıyla Sofie'nin Dünyası'nı okumaya başlamıştım ama kitabın içeriğinin felsefi açıdan öğretici, farklı bakış açıları kazandırıcı olması dışında gizem ve heyecan dolu anlatışı kitabı elimden düşürememe sebep oldu. Bu kitap sayesinde birçok filozofu (Descartes, Freud, Marx vb.) tanıma şansı elde ettim ve bu durum beni farklı filozofların kitaplarını okumaya da teşvik etti. Sade, anlaşılabilir, sürükleyici ve öğretici anlatımıyla Sofie'nin Dünyası felsefe tarihine giriş için okunabilecek sayılı ve tavsiye ettiğim romanlardan.