Femvertising: Reklamlarda Kadının Yeni Rolü ve Stereotipleri Yıkma Hareketi

“Femvertising” kavramı, kadının reklamlardaki stereotip rollerini değiştirmeyi hedefler.

Fransızca kadın (femme) ve İngilizce reklam (advertising) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşan “femvertising” kavramı, kadının reklamlardaki stereotip rollerini değiştirmeyi hedefler.

Günümüzde reklam endüstirisi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi konularında önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. Reklamlar, ürün tanıtımı ve satın almaya ikna etmenin yanı sıra toplumu kültürel olarak da etkilemektedir. İzleyicilerin değerleri, yaşam tarzları ve davranışlarının üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Davranışlar, deneyimler ya da modelleme yoluyla da öğrenilebilmektedir. Bu bağlamda toplum, izlediği reklamlardaki kalıplaşmış cinsiyet rollerini içselleştirmektedir. Toplumu bu denli etkileyen reklamların doğru mesajlar vermesi gerekmektedir.

Femvertising yani kadın odaklı reklamcılığın sıklıkla kullanılmaya başlanmasıyla sunulan içerikler, toplumun kadına bakışını değiştirecektir. Cinsiyet eşitliğine vurgu yapan ve “kadın gücü” temalı reklamlar giderek artmaktadır. Femvertising reklamlarda kalıpların dışına çıkan kadın temsillerinin artmasını hedeflemektedir.

Kadın Temsillerindeki Stereotiplerin Sorgulanması

Reklamlarda kadınları sıkça, ev işlerinden ve çocuk yetişmekten sorumlu, her şeye yetişmesi beklenen idealize edilmiş kadın rolünde görmekteyiz. Bunların dışında kadınlar, bedenleri ve cinsel cazibeleri açısından objeleştirilirler. Mükemmel fiziksel özelliklere sahip kadınlar kullanılarak ürünün satışının arttılması hedeflenir. Femvertising, bu stereotiplerin dışına çıkarak kadın temsillerinin artmasını hedefler. Amaç kadınların toplumda alabileceği farklı rolleri normalleştirmek ve klişeleşmiş rol modellerini unutturmaktır.


Femvertisingin belki de ilk başarılı örneklerinden biri Dove markasının "Real Beauty"(Gerçek Güzellik) reklam kampanyasıdır. 2004 yılında başlatılan bu kampanya, güzellik standartlarını sorgulamak ve kadınların doğal güzelliklerini vurgulamak amacıyla başladı. Kampanya 2004 yılından beri pek çok ödül aldı.

Orkid'in "Kız Gibi" reklam kampanyası da alkış toplayan femvertising örneklerinden biridir. Reklam kampanyasının amacı kız gibi yapmayı olumsuz anlamından kurtarıp yeni çağrışımlar kazanmasını sağlamaktı.


Sonuç olarak femvertising, kadınların reklamlardaki temsilleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmuştur. Toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden reklam kampanyaları, insanların reklamlara olan tepkilerini değiştirmekte ve markalara daha fazla sadakat sağlamaktadır. Sektördeki kadın reklam yönetmenlerinin az olması nedeniyle bu değişimin zaman alacağı aşikar. Femvertisingin trend olmaktan öteye geçip toplumsal bir dönüşüm sağlayabilmesi için markaların daha fazla çaba göstermesi gerekmektedir.