Film Eleştirisi: Wag The Dog

Wag The Dog Filmi Hakkında Kısa Bir Yorum

İktidar güçlerin medyayı kullanarak bir çıkar ilişkisi kurup toplumun algılarını kontrol altına almasını anlatan, konusuyla seyircilerin ilgisini çekerek filmi izlettiren bir yapımdır. Medyanın haber olarak aktardığı görsel ve yazıların aslında gerçeği yansıtmadığı ironi bir dil kullanılarak aktarılmak istenmiştir. Özellikle gerçeklik payının olması beni filme karşı biraz daha izlemeye itmiş ve gerçekliğin nasıl yansıtıldığını merak ettirerek filmin daha da içine girmemi sağlamıştır.


Filmin girişi bir söz ile başlar. Köpek metaforu kullanılarak iğneleyici bir üslupla içerik anlatılmaya başlanır.

– Neden köpek, kuyruğunu sallar?
– Çünkü köpek kuyruktan daha akıllıdır.
– Eğer kuyruk köpekten daha akıllı olsaydı kuyruk köpeği sallardı.

Sürükleyici ve seyirciyi ekrana bağlayan heyecanlı dakikaların olduğu bu film, kriz durumunun yönetim sürecini en güçlü organ olan medyayı kullanarak anlatmıştır. Gösterilen örnekleri biraz absürt bulsam da işin komedi tarafı da olduğu için eğlenceli bulduğumu söyleyebilirim. Belki tam anlamıyla gerçeği olduğu gibi yansıtmak istenseydi o zaman çok daha farklı örnekler olmasını isterdim. Ama işleyiş yine de başarılıydı.

Kullanılan müzik seçimlerini özellikle çok beğendim. Hatta müzik listeme ekleyerek tekrar tekrar dinleyeceğim. Müzikler ile birlikte mekan seçimleri de uygun ve atmosferi yansıtacak şekildeydi.

Bazı sahneler de zoom in, zoom out çekimleri yüz ifadelerine yani detaylara dikkat çekmeleri de filmin içerisinde ki güzel sahnelerden bazılarıydı.

Şöyle bir bütüne baktığımız zaman; sinema perdesinde içerik, üslup ve sinematografik açıdan başarılı bir eser sergileyen ve aldığı ödüller ile de bunu gösteren bir yapıt olmuştur. Sadece verilen örnekler belki biraz daha gerçeklik payı yüksek örnekler olsaydı tam anlamıyla sevebilirdim. Ama yine de kendime bir şeyler kazandırdığımı ve zamanımı boşa harcamadığımı düşünüyorum.