Film Festivallerinin Genel İzleyiciye Etkisi

Film festivallerine katılmış ve o muhteşem atmosferde bulunmuş genel izleyici de sinemaya festivallerin çizdiği yönde bakacaktır.

Film festivalleri yıllardır farklı yönetmenleri, kültürleri ve ülkeleri bir araya getirerek seyirciye sunan ve bu filmlerin sunulduğu ortamda filmleri tartışma ortamı sağlayan etkinlikler olarak tarihte yerini almakta. Peki bu etkinlikler genel izleyici kitlesini ne kadar etkiliyor?

Genel izleyici kitlesini toplumda popürleşmiş platformlardaki içerikleri tüketerek farklı ülke sinemasına çok fazla yönelmeyen kitle olarak tanımlayabiliriz. Bu bağlamda film festivallerinin şehirlerdeki farklı sinemalarda birçok seans şeklinde yer alması, genel izleyiciyi kendine çekecektir. Sonrasında festivalin sunduğu tartışma alanına da kendini ait hisseden izleyici, daha önce isteği doğrultusunda izlemeyi tercih etmeyeceği filmlere kendini çekilmiş bulacaktır.  Genel izleyiciye yönelik sinemada gösterim olanağı bulamamış filmleri seyirci önüne sunan film festivalleri bu manada genel izleyici için sinema namına yeni bir kapı aralayacaktır.Bu bağlamda film festivallerinin hem ülke sinemalarının hem de genel izleyicinin gelişimini arthouse filminin lehine yönlendirecektir.

Film festivallerinin bir diğer yönü de film üzerine tartışmaya hevesli insanları bir araya getirmekle birlikte yapımcı ve yönetmenleri de seyirciyle buluşturmasıdır. Böylece daha önce daha az popüler olan filmlerle bağ kuramamış seyirci filmin yapım aşaması amacı ya da felsefesine de tanık olacak ve bu filmlere daha da ilgi duyacaktır. 

Yani kısaca film festivalleri, sinemanın gelenekselleşmiş en temel ögelerden biri olmasından doğan görevle; farklı sinema türlerini genel kitleye tanıtarak toplumun bakış açısını değiştirmekte ve sinemanın toplum bazında gelişimine yön vermektedir. Film festivallerine katılmış ve o muhteşem atmosferde bulunmuş genel izleyici de sinemaya festivallerin çizdiği yönde bakacaktır.