Film: Gazap Üzümleri

Tom Joad: 'Gururumuzla, ruhlarımızla oynuyorlar.'

1940 yılında çekilen film ABD yapımıdır. John Steinbeck'in 1939 yılında yılında yazdığı aynı adlı romanından esinlenerek çekilen filmin senaryosunu Nunnally Johnson yazmıştır ve yönetmenliğini John Ford yapmıştır.

Film, 1930'lu yıllarda Amerika'nın yaşadığı Büyük Ekonomik Buhran sırasında bir ailenin yaşadıklarını konu ediyor. Büyük şirketlerin ve bankaların hüküm sürdüğü o yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte topraklarını terk etmeye zorlanan Oklahomalı aile, Kaliforniya'ya iş bulma ve daha rahat şartlarda yaşama umuduyla göç ediyor. Yolda birden fazla kamp alanında konaklıyor ve dönemin içinde bulunduğu şartları tüm gerçekliğiyle izleyiciye sunuyor. Daha az maaşa daha fazla çalışan ile işlerini yaptıran şirketler ve sefalet içinde yaşayan işçilerin durumu bu aile üzerinden izleyiciye aktarılıyor.

Film, dönemin sosyolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda tüm ayrıntılarını öğrenmek adına bir kaynak sıfatında. Örneğin, tek odalı yerlerde tüm aile üyelerinin, birden fazla kuşakların bir arada kalmasını, yemeklerinin lapa, patates ya da hamur kızartması gibi ucuz ürünler olmasını, günlük kazancın tek öğün yemeğe gitmesini, et yemek için daha fazla şeftali toplamak gerektiğini, çocukların okula gitmemesini, işçiler arasında yaş ayrımı yapılmamasını, çocukların ve yaşlıların da çalıştırılmasını, grev hareketlerinin nasıl başladığı ve nasıl baskılandığını, kural ve kanunu şirketlerin ya da iş verenlerin koyduğunu, devletin ise pasif olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Kitap ve film arasında birtakım farklılıklar olsa da genel itbariyle 1930'lu yılların Amerikası'na ışık tutan bir kaynak niteliğindeki bu filmi tavsiye ederim.