Film ve Dizilerin Aksesuarı: Müzik 

Bu yazıda filmler ve dizilerdeki müziklerden Harry Potter, Titanik filmleriyle bahsedilmiştir.


Bir film ya da dizi iyi olsun, olmasın aklımızda kalması için bize yeterli sebebi veren şey müziğidir. Müziksiz bir film ya da dizi düşünemiyoruz. Bir sahneyi etkileyici kılan şey genellikle müzik oluyor. Nasıl ki gerçek hayatta annemizin fırına attığı poğaçanın kokusu bizi çocukluğumuza götürüyorsa müziği dinlediğimizde aklımıza müziğin desteklediği o sahne geliyor. Bu da filmi ya da diziyi unutulmaz kılıyor. En azından o sahneyi. 

Fantastik bir filmi düşünelim mesela Harry Potter; Hedwig's theme’i serinin açılış müziği olarak biliyoruz. Seriyi izlememiş biri bile bunun Harry Potter’a ait olduğunu bilir. Ama daha önce bu müziği duymamış biri de Hedwig’s theme’in fantastik bir filme ait olduğu söyleyebilir. Ya da Titanik’in My Heart Will Go On’u yine Titanik’e ait olduğunu biliyoruz ama aklımıza Jack ve Rose’un o meşhur sahnesi geliyor. Bu da o sahneyi unutulmaz kılıyor. Dizilerden bir örnek verecek olursak çok uzağa gitmemize gerek yok Kenan İmirzalıoğlu ve Tuncel Kurtiz’in birlikte rol aldığı Ezel dizisi. Dizinin müzikleri çoğumuzun aklında. Dinlediğimizde aklımıza ya Eyşan ve Ezel’in olduğu sahneler ya da yine aynı müzik eşliğinde Ramiz Dayı’nın öğüt dolu konuşmaları geliyor. 

Müziği olmayan bir film ya da dizi ne kadar kaliteli olursa olsun gözümüze sade geliyor bu da filmi ya da diziyi sıkıcı bir boyuta getirir. Başlıktan da görüldüğü gibi müziğin, filmin ve dizinin aksesuar olmasının sebebi bu. Filme ve diziye heyecan katıyor. Aksiyon dolu bir sahnenin bizi beklediğini müzikle anlıyoruz ya da hüzünlü bir sahnenin.