Filmleri Hala Günümüzde İzlenen İsim: Ertem Eğilmez
Yeşilçam'ın efsane yönetmenlerinden Ertem Eğilmez.
Yeşilçam’ın nevi şahsına münhasır yönetmeni Ertem Eğilmez, Türk sinemasında o zamana kadar denenmemiş bir usulü uygular. Dönemin en meşhur oyuncularının bir araya gelerek yazdığı senaryolar, Türk sinemasında yıllarca izlenecek filmlerin de ilk çıkış noktası olur.
Ertem Eğilmez, doktor olan babasının görevi nedeniyle bulundukları Trabzon'da 18 Şubat 1929'da dünyaya geldi. Öğrenimini Konya'da tamamlayan Eğilmez, 1944'te İstanbul'da tıp fakültesine başladı. Bir süre sonra doktorluk mesleğinin kendisine göre olmadığını fark eden Eğilmez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne kaydoldu.
1961 yılında Efe ve 1964 yılında Arzu Film şirketini kurarak sinemacılığa ilk adımını atan Eğilmez; 1961'de Yaman Gazeteci adlı filmle yapımcılığa başlamıştır.
Eğilmez, 1975'te Rıfat Ilgaz'ın kaleme aldığı Hababam Sınıfı romanını sinemaya uyarladı. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminin gördüğü büyük ilginin ardından, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve Hababam Sınıfı Güle Güle filmiyle Hababam Sınıfı adlı müzikal tiyatro oyununu izleyiciye sundu.
Yönetmen olarak Türk sinemasındaki değişimleri takip eden, bu değişimlere göre sürekli kendini yenileyen Eğilmez, Kanlı Nigar adlı müzikli oyununu da sahneledi.
Başarılı yönetmen bir süre uzak kaldığı sinemaya, Namuslu filmiyle geri döndü. Türkiye'nin temel sorunlarını kendi mizah anlayışıyla ele alan usta isim, Arabesk filmiyle de gişede büyük bir başarı elde etti.
Ertem Eğilmez, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Tarihî Film Ödülü, En İyi Yönetmen Ödülü ve En İyi 2. Film Ödülünü kazandı.
Sinemada hemen hemen her türü denemiş olan Ertem Eğilmez ağırlıklı olarak aileye yönelik komedi filmleriyle yerli izleyicinin gönlüne taht kurmuş ve popüler aşk filmlerini izleyiciye sevdirmiştir. Pek çok komedi oyuncusunun sinemada kazandığı başarıya önayak olan Eğilmez, özellikle Rıfay Ilgaz'ın ölümsüz eserinden uyarladığı Hababam Sınıfı serisiyle, sinemamızdaki komedi alanını zengin hâle getirmiştir.
Eğilmez, film çekim sürecinde ekipteki herkese imkân tanımış ve zaman zaman kenara çekilip Yavuz Turgul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe’nin bir sahneyi nasıl canlandırdıklarını izlermiş. Eğilmez’in sinemasının ruhuna da sirayet eder ve belki de hâlâ televizyon kanallarında tekrar tekrar yayınlanmasına rağmen izlenen bu filmlerin izleyici ile kurduğu samimi ve güçlü bağ en çok bu sinerjiden beslenir.
Yaşamı boyunca 44 film yöneten, 5 senaryo kaleme alan ve 97 filmin yapımcılığını üstlenen Eğilmez, 21 Eylül 1989'da İstanbul'da 60 yaşındayken vefat etti.