Final: Avustralya Açık (1. Bölüm)

2024 Avustralya Açık Final maçlarında neler yaşandı?

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık, 28 Ocak 2024 tarihinde sonlandı. Dolu dolu bir turnuvayı geride bırakırken oynanan final maçlarını hatırlayalım.

Aryna Sabalenka, 27 Ocak Cumartesi günü Rod Laver Arena'da oynanan finalde Qinwen Zheng'i 6-3, 6-2 yenerek Avustralya Açık tek kadınlar şampiyonluğu ünvanını başarıyla korudu. Belaruslu tenisçinin Çinli rakibini geçmesi sadece bir saat 16 dakika sürdü. Sabalenka geçtiğimiz yıl Elena Rybakina karşısında ilk seti kaybettikten sonra toparlanmak için mücadele etmek zorunda kalmıştı. Ancak Zheng karşısında Belaruslu raket oyununun zirvesindeydi ve rakibine neredeyse hiç şans tanımadı. Zheng ve ülkesi için bu tarihi bir andı çünkü Li Na'dan bu yana on yıl içinde bir Grand Slam tekler finalinde yer alan ilk Çinli oyuncu oldu. 21 yaşındaki oyuncu aynı zamanda yeni Dünya sıralamaları açıklandığında ilk 10'a girmiş olacak.

İlk sette Sabalenka, Zheng'i baskı altına alarak erkenden servis kırdı. Üçüncü oyunda 40-0'a gelindiğinde Zheng geri servis kırmak için altın değerinde bir şansa sahipti. Ancak Sabalenka sadece servis kırma puanlarını kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda servisine tutunmak için arka arkaya beş puan kazandı. Durum 2-5 iken Sabalenka iki set puanı elde etti ama Zheng birini çizgiye yolladığı forehand ile kurtardı. Ancak Dünya 2 numarası sakinliğini koruyarak seti kapattı.

İkinci sette Sabalenka erken bir break elde ederek 1-0 öne geçti. Belaruslu oyuncu bir kere daha servis kırarak rakibi üzerindeki baskısını sürdürdü. Ancak Zheng'in kolay pes etmeye niyeti yoktu. İkinci sette, 2-5'te Sabalenka 3 şampiyonluk puanı elde etse de Zheng hepsini kurtararak oyunu beraberliğe taşıdı. Çinli raket, Sabalenka sonunda maçı kapamadan önce bir şampiyonluk puanı daha kurtardı.

Zheng maç boyu zaman zaman etkileyiciydi, ancak ikinci servisleri onu hayal kırıklığına uğrattı ve puanların sadece yüzde 38'ini kazanabildi. Ayrıca 6 çift hata yaptı ki bu, maçı onun için daha da zorlaştırdı. 6 ace atmış olsa da bunlar Sabalenka'yı zor durumda bırakmaya yetmedi.

Zheng rakibinden 5 adet fazla olmak üzere 19 winner elde etti. Sabalenka ilk servislerinde muazzamdı ve yüzde 84’ünü (32/38) kazandı.

(Aryna Sabalenka turnuva boyunca set kaybetmedi. / Video: @eurosport X)

Aynı gün oynanan çift erkekler finaline geçelim. Hint Rohan Bopanna ve Avustralyalı Matthew Ebden, cumartesi günü İtalyan ikili Simone Bolelli ve Andrea Vavassori'ye karşı 7-6(0) 7-5'lik bir zaferle Avustralya Açık çift erkekler şampiyonluğunu kazandı.

Bopanna 43 yaşında bir Grand Slam şampiyonluğu kazanan en yaşlı erkek oyuncu olurken Hint oyuncu geçen yıl ve 2018'de karışık çiftler finalini kaybettikten sonra Avustralya'da üst üste 17. turnuvasında nihayet başarıyı tattı.

Bolelli ve Vavassori açılış setinde durum 5-5 iken ilk elde ettikleri servis kırma puanını kazandı, ancak Bopanna-Ebden çifti servisi geri almak için ralliler oynadı ve seyircinin desteğiyle tie-break’te kolay winnerlar elde etti.

İkinci set de aynı şekilde devam edecek gibi görünüyorken Hint-Avustralyalı ikili, 5-5'te Vavassori'nin servisi kırdı ve Ebden şampiyonluk için servis kullandı. Maç sonrası Bopanna, "Yanımda harika bir eşim olmasaydı bu mümkün olamazdı." dedi.

Geçen yılki Amerika Açık finalini kaybeden ikili için bu ilk Grand Slam galibiyeti. Bopanna pazartesi günü sıralamalar şekillendiğinde Dünya bir numarası oldu, Ebden ise iki numarada yer aldı.

Avustralyalı raket 2013'te Avustralya Açık karışık çiftler ve 2022'de Wimbledon çift erkekler finallerini kazanırken, aynı yıl Avustralya'da çift erkekler finalinde kaybetmişti, Bopanna ise 2017 Fransa Açık karışık çiftler finalini kazanmıştı. Öte yandan Vavassori ilk kez bir Grand Slam finaline çıkarken Bolelli 2015'te Avustralya'da çift erkekler şampiyonluğunu kazanmıştı.