Final: Avustralya Açık (2. Bölüm)

Bir Grand Slam turnuvasının daha sonuna geldik.

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık, 28 Ocak 2024 tarihinde çift kadınlar ve tek erkekler maçlarıyla son buldu. Dolu dolu bir turnuvayı geride bırakıp Roland Garros'u gözlediğimiz şu günlerde oynanan söz konusu final maçlarını hatırlayalım.

Tayvanlı Hsieh Su-Wei ve Belçikalı Elise Mertens, Letonyalı-Ukraynalı çift Jelena Ostapenko ve Lyudmyla Kichenok'u 6-1 7-5 yenerek pazar günü Avustralya Açık'ta çift kadınlar şampiyonluğunu kazandı.

Bu galibiyet, iki numaralı seribaşlarına 2021'deki Wimbledon zaferlerinin ardından ikinci kadınlar Grand Slam çiftler kupasını kazandırdı ve Hsieh'i Lisa Raymond'un ardından bir Slam çiftler şampiyonluğu kazanan en yaşlı ikinci kadın raket yaptı. 38 yaşındaki Hsieh, bu yıl Melbourne Park'taki ana tablo elemelerinin ilk turunda kaybettikten sonra tekler kariyerini sonlandırmıştı, ancak cuma günü eşi Jan Zielinski ile karışık çiftler finalini de kazanmasının ardından aynı hafta içinde ikinci çiftler şampiyonluğunu elde etti.

Ostapenko ve Kichenok'a karşı kazanılan bu maç, Hsieh'in Wimbledon'da kazandığı dört ve Roland Garros'ta kazandığı iki şampiyonlukla birlikte yedinci çift kadınlar Grand Slam şampiyonluğuna ulaşmasını sağlarken Mertens'e de kariyerinin dördüncü çift kadınlar şampiyonluğunu getirdi.

Hsieh ve Mertens ikilisi üçüncü oyunda servis kırarak maçta erken bir avantaj elde etti ve açılış setini rahat bir şekilde kapattı. İkinci set çok daha çekişmeli geçti, Ostapenko ve Kichenok erken bir servis kırma ile momentumu elde etse de rakipleri Hsieh ve Mertens tekrar servis kırarak 2-2'de beraberliği sağladı ve setin ilerleyen dakikalarında 5-3 öne geçti. Ancak iki numaralı seribaşları maçı kapatamadı ve Ostapenko ve Kichenok'un skoru 5-5'e getirmesine izin verdi. Yine de iki oyun sonra elde ettikleri ilk şampiyonluk sayısında sette üçüncü kez servis kırarak kupayı kaldırmaya hak kazandılar.

İtalyan tenisçi Jannik Sinner, 28 Ocak Pazar günü Avustralya Açık finalinde geride olduğu maçı çevirerek Daniil Medvedev'i 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 mağlup etmeyi başardı. Dünya 4 numarası, 22 yaşında ilk Grand Slam turnuvasını kazandı. Rus tenisçi Medvedev ise Melbourne'deki finalde 2022'de olduğu gibi bir yenilgi daha aldı.

Rafael Nadal'ın Medvedev karşısında muhteşem geri dönüşünden iki yıl sonra Sinner aynı senaryoyu tekrarlayan isim oldu. İlk Slam finalinde 22 yaşındaki İtalyan, iki set geride olmasına rağmen Daniil Medvedev'i devirdi. 2022'de olduğu gibi, Rus raket ilk Avustralya Açık şampiyonluğuna çok yaklaştıktan sonra kupaya ulaşamadı.

Sinner, pazar günü Rod Laver Arena'daki maça oldukça gergin başladı. ATP sıralamasında Dünya 4 numarası olan tenisçi çok sayıda basit hata yaptı ve normalden farklı bir taktikle maça başlayan rakibine karşı ilk iki setin elden gitmesine izin verdi. 2021 yılının Amerika Açık galibi topu erken alıp fileye yaklaştı, mükemmel bir şekilde savunma yaptı ve dahası agresif oyunuyla tenis severleri şaşırttı.

Üçüncü set ilerledikçe maçın gidişatı değişmeye başladı. Her iki tenisçi de servis oyunlarına tutunarak skoru 4-4’e getirdikten sonra İtalyan raket, Dünya 3 numarasının ilk servisinden 5-4'te en iyi şekilde yararlandı ve servis kırarak seti kazanmasının ardından maçta kaldı.

Maçı karar setine taşımayı başaran Sinner karşısında turnuvanın başından bu yana beş sette aldığı galibiyetler sonucu yıpranan Medvedev, beşinci sette servisini 3-2'de kırdırdı. Sinner son bir forehand winner ile şampiyonluğu elde ederek Melbourne'de tek erkekler klasmanında kupayı kaldıran ilk İtalyan raket olurken Medvedev ise toplam 24 saat kortta kalarak 2024 Avustralya Açık'ta bir rekora imza atmış oldu.