Finlerin Felsefesi Olan ''Sisu'' Nedir?

Finlerin favori kelimesi olan''sisu'', Finlandiya'da ''tüm kelimelerin en güzeli'' olarak karşılık bulmaktadır.

''Sisu'', etimolojik olarak Fince kökenli bir kelime olup ''iç'' ve ''içerisinde'' anlamına geldiği olarak tanımlanmış olsa bile yalnızca bundan ibaret değil, aksine hem ifade ettiği anlam hem bir kültür için taşıdığı değer bakımından tarifi olmayan bir öneme sahiptir.

Finlandiya'nın ulusal kimliği ve Fin kültürünü anlatan bir kavram olan ''sisu'', İngilizce ve diğer dillerde karşılığı olmamasından dolayı çevrilmeye kalkıldığında yelpezesi oldukça geniş bir tanım ortaya çıkmaktadır. Finler kendilerini ifade etmek için kullandıkları ve yaşam felsefesi olarak gördükleri ''sisu'' gibi olmak'' olarak adlandırdıkları bu kavramı, hayatlarının her noktasında ve amacında gerek bireysel gerek toplumsal kimliklerine entegre etmişlerdir. Hatta bu kavramı, Finlandiya'da iş yerlerinde veya Finlerin evlerinin duvarlarında asılı çerçeveler halinde dahi görmek mümkündür. Peki ''sisu'' veya ''sisu gibi olmak'' tam olarak ne demektir?

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'ne karşı Finlerin büyük bir direnç göstermesinden dolayı daha fazla önemli hale gelen ''sisu'' kavramı, kazanılması ve başarıya ulaşılması imkansız olan en zor durumlarda dahi inancı asla kaybetmeyip pes etmeden ve büyük kararlılıkla mücadeleye devam etmek olarak tanımlanabilir. Amaç ve hedefler için sabırlı, cesaretli ve olağanüstü dayanıklı olarak her türlü olasılığa rağmen azim, hırs, irade ve zekayla sorunlara karşı yılmadan ayakta durarak direnip baskı ve stres altında olunsa dahi soğukkanlılıktan ödün vermemek anlamlarına gelmektedir. Eylemler başarısızlıkla sonuçlansa ve sonuçlanacağı bilinip herkes vazgeçse dahi umudu kaybetmeden, zihinsel ve fiziksel kapasiteyi aşıp üstüne geçerek savaşmaya devam etmektir. Bireyin gücünü aşan durumlara karşı tutarlı olarak cesurca hareket etmesi, potansiyel sınırının fazlasını gerçekleştirerek önüne geçmesidir. Bunların yanı sıra kişi, kendisinin yapamayacağını öngördüğü eylemlere karşı bile zorlukları üstlenmeyi seçtiği cesurca bir davranış bütünlüğüdür.

Finler için oldukça önemli olan bu kavram, gerçek bir Fin olmak için mutlaka sahip olunması gereken bir özellik olarak kültürlerinde yer etmektedir. Tüm bunların dışında kültürlerinde epey popüler olan bu kavram, Finlandiya'da 2000'den fazla erkek bireyin ilk isimlerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sisu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sisu

https://finland.fi/arts-culture/sisu-within-finnish-key-life-love-success/