Formula 1 Tarihi

Bir Formula 1 hikâyesi.

Son yılların en popüler motor sporlarından biri olarak öne çıkan F1 hem tarihi hem de teknolojileri ile birçok kişinin ilgisini çeker. Bir pistte açık tekerlekli tek kişilik yarış arabaları kullanılır. Kokpitte sadece bir pilot olmasına rağmen bir takım sporu olarak değerlendirilebilir. Çünkü birçok kişinin arabada ve pilotu yönlendirmede büyük etkisi vardır. Pistler bazen yarışlar için özel olarak inşa edilir, bazen de kapalı şehir sokaklarında düzenlenir.


Formula 1 yarışlarının kökeni 1920'ler ve 1930'larda yapılan Avrupa Grand Prix motor yarışlarına dayanır. Formula tüm katılımcıların ve arabaların uymak zorunda oldukları kurallar bütünüdür. Savaştan önce Dünya Şampiyonası için pek çok Grand Prix yarış organizasyonu düzenlenmiştir.

Formula 1'in formulası, yani formülü, 1946'da kesinleştirilen bir genel kurallar bütününe dayanıyor. İlk Formula 1 yarışı da aslında teknik olarak 1950 öncesindeki bu yıllarda koşuldu. Fakat bir Dünya Şampiyonası hâline hepinizin de bildiği gibi 1950 Birleşik Krallık Grand Prix'siyle geldi.

Formula 1 hakkında ilk olarak bilmeniz gerekenlerden biri sporun uzun bir tarihi olduğudur. Formula 1 temel olarak 1920-30’larda Avrupa’da benzer olarak düzenlenen diğer yarışlardan ilham alır. Avrupa Grand Prix Şampiyonası olarak bilinen bu yarışmalarda arabalar bugünkünden çok daha farklı olsa da F1’in köklerinin dayandığı dönem olarak bilinir. İlk Formula 1 Dünya Sürücüleri şampiyonası ise 1950 yılında düzenlenir.

Formula seviye ve birçok özelliğe göre ayrılır ve ona göre yarışlar düzenlenir. Formula 1, 2, 3 ve hatta E gibi kategoriler bulunur. 

Formula yarışları heyecan verici ve eskisi kadar tehlikeli olmasa da birazcık tehlikenin de yer aldığı bir yarış sunar, yarış severlere.