Fransız Barok Edebiyattan Seçkiler 

Barok sanat, hayattaki tutarsızlığı, dengesizliği, istikrarsızlığı yansıtan, 17. Yüzyıla ait bir sanat akımı ve bir bakıma dünya görüşüdür. Barok akımının ana fikri; hayattaki, dünyadaki hiçbir şeyin sabit olmaması ve özellikle de insan için hiçbir şeyin sonsuz olmamasıdır, çünkü insan kendi sonunun ve bunun kaçınılmazlığının farkındalığına sahip olan tek canlıdır. Barok, kaosun içinde bir düzeni, istikrarsızlığın içinde bir insanlığı gözler önüne serer. Bu sebepten ötürü bu dünya görüşünün sanattaki yansıması aşırılıklar, aşk, doğa, insanın acımasızlığı, fantastik ve gerçeküstü evrenler gibi temalar ile çizilir. Bu yazıda, Barok edebiyatından bazı eserlere göz atacağız ve özellikle Fransız edebiyatına yöneleceğiz. 

L’Astrée 

Honoré d’Urfé tarafından yazılan ve gözler önüne pastoral bir tablo getiren bu eser, 5. Yüzyıl Galya’sında, yani günümüzdeki Fransa coğrafyasında geçmektedir. Birçok farklı insani temaya değinen bu eser, 5000’den fazla sayfa uzunluğuyla devasa bir kapsamlılığa sahiptir. Genel olarak iki çobanın aşkı üzerine olan eser, bununla birlikte birçok insani sorunu ortaya koyarak değerleri sorgulatır. İnsani duyguları detaylı bir şekilde irdeler ve aşk, sadakat, kader ve insanın doğa içindeki varlığını konu alır. Bu denli duygusal yoğunluğu ve pastoral estetiğiyle birlikte tam bir Barok şaheseridir.  

L’Autre Monde 

Cyrano de Bergerac tarafından yazılan bu eser, ilk bilim kurgu örneklerinden biri olarak şaheser niteliği taşımaktadır. Barok akımının gerçeküstü yanını oldukça iyi yansıtan bu eser, Güneş ve Ay’daki kurgusal toplumlara yapılan seyahatleri, gezginin kendi perspektifinden anlatır. İnsanlığı eleştirmek için çok iyi bir yöntem olan bu anlatım stiliyle birlikte yazar, uzaylıların ağzından dünyadaki inançları, kurumları ve toplumsal yapıları eleştirir. Bu gezilerle birlikte ana karakterimiz mantığın ve özgürlüğün değerini öğrenir. Kitap, ortaya atılan felsefi fikirler, entelektüel merak, keşif duygusu ve sonsuzlukla olan bağlantısı ile muhteşem bir Barok okuması sunar ve tam anlamıyla Aydınlanma Çağı’nın ayak sesleri gibidir. 17. Yüzyılda bir bilim kurgu kitabı yazarak bir de bunun üzerinden insanlığı eleştirmek oldukça etkileyici doğrusu. 

Les Tragiques 

Muhteşem bir epik şiir örneği olan bu eser, Agrippa d’Aubigné’in kaleminden çıkmıştır ve Fransa’daki dini ve politik kargaşayı bizlere resmeder. Özellikle de Katoliklerin ve Protestanların arasındaki inanç savaşından bahseden eserde yazar kendi deneyimlerini, İncil hikayelerini ve kıyamet senaryolarını kullanarak görkemli bir manzara yaratır. Protestanlar için bir umut olması için yazılan eser, dini liderlerin ahlaki yozlaşmalarına sıkça değinir ve toplumu, kilise kurumunu sert bir şekilde eleştirir. Görkemli anlatı ve kıyamet senaryoları, Barok akımını harika bir şekilde temsil eder.