Fransızca öğrenmek zor mudur?

Peki Fransızca ne kadar zor bir dildir? Bu yazımda orta seviye Fransızca bilen biri olarak bu konuyu ele alacağım.


Pek çok kişi Fransızca'ya ilgi duyuyor, romantik bir dil olarak görüyor ve bu dili öğrenmek istiyor. Ancak, dilin zor olduğu yönünde genel bir kanı yüzünden bu dili öğrenmeye çalışmıyor. Peki Fransızca ne kadar zor bir dildir? Bu yazımda orta seviye Fransızca bilen biri olarak bu konuyu ele alacağım.


Fransızcanın zor bir dil olup olmadığı sorusu kişiden kişiye göre değişecektir aslında. Genel olarak konuşmak gerekir ise, Fransızca Hint-Avrupa dil ailesinde yer almaktadır, bu sebepten dolayı bu dil ailesinden İngilizce gibi bir dil bilenler avantajlı olacaklardır. Hatta Latin kökenli dillerden bir dil bilenler Fransızca öğrenmebilmek için daha da avantajlı olacaktır.


Kişisel fikirlerime gelecek olursak, bence Fransızca içinde çok fazla kural barındıran bir dil, bu sebeple sürekli olarak tekrar edilmediği sürece unutulmaya çok müsait. Her kelimenin geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zamanı gibi farklı kalıplar için ve her bir özne için farklı çekimleri var. Bu yüzden, Fransızca öğrenecekseniz bir kelimeyi bin bir çeşitte çekimlemeyi gözünüze almalısınız.


Dilin telaffuzuna gelecek olursak, dilin telaffuzu benim işin en kolay hallettiğim kısmı. Bir süre sonra kelimelerin okunuşuna alışıldığını düşünüyorum. Bunun yanında Fransızca 'r' harfi, Türkçedeki 'ğ' harfine benziyor bence, yalnızca biraz daha gırtlaktan çıkartmak gerekiyor. Çoğu kişi bu harfi telaffuzda zorlanır, ama bu sesi de pek fazla zorluk çekmeden çıkarabilmekteyim.


Bunun yanında Fransızca'da çok fazla bağlaç tarzı kelimeler bulunur ve bunlar pek çok şekilde, her yerde kullanılır. Fransızcayı tam olarak öğrenebilmek için, bu bağlaçları ve kullanımlarını çok iyi öğrenmek gerekiyor. Zamir tarzı kelimeler de çok fazla bulunur, Fransızca kelime tekrarı yapmaktan itina ile kaçınan bir dildir. Bu zamirler de pek çok farklı yerde, pek çok farklı kural ile kullanılırlar.


Sonuç olarak, Fransızca çok fazla kuralı olması nedeni ile bence ortalamanın üstünde zorluğu olan bir dil, ama daha önceden belirttiğim gibi İngilizce bilmeniz size avantaj sağlayacaktır, şahsen Fransızca'yı, İngilizce üzerinden düşünüyorum genelde, çünkü kelimelerin tam anlamıyla karşılığı İngilizce'de daha net olarak var ve cümle yapısı İngilizce ile aynı denebilir. Bunun yanında İngilizce ve Türkçe'nin Fransızca ile ortak olan çok fazla kelimesi bulunmakta. Bu durum da dili öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.


Ben yine de bu dile ilgi duyuyorsanız öğrenmeye başlamanızı tavsiye ederim. Emek isteyen bir dil, ancak yine de sevince olur. :)