Galanthus: Kışa Meydan Okuyan Çiçek

Namıdiğer Kardelen

Galanthus, Nergisgiller familyasına (Amaryllidaceae) mensup çok yıllık soğanlı bir bitki cinsidir. Yaklaşık 20 türü bulunan bu çiçeğin adı, Eski Yunancadaki süt (“gala”) ve çiçek (“anthos”) kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuştur. 1753’te yapılan bu bilimsel adlandırma gayet akla yatkındır çünkü Galanthus'un taç yaprakları süt beyazıdır.

Yüksek yamaçlarda yetişen ve çok soğuk iklimde bile hayatta kalabilen bu cinsin en tanınan ve en yaygın olarak yetişen türü Galanthus Nivalis'tir. Avrupa ve Orta Doğu'ya özgü olan Galanthus, Türkiye'nin dağlık bölgelerinde de yetişiyor; hatta, Gürcistan ile beraber, bu çiçeğin ihracatını en çok yapan ülkelerin başında geliyoruz.

Aslında bizler Galanthus cinsi bitkileri “kardelen” adıyla biliyoruz. İsmiyle müsemma olan bu çiçek, soğuk bölgelerde toprağı örten kar tabakasını delerek çiçeklenmesi ile ünlüdür. Galanthus cinsinin çoğu türü, baharda çiçeklenen diğer pek çok bitkinin aksine, kış mevsiminde çiçek açar. Bu farklılık insanların kardelene bazı anlamlar yüklemesine sebep olmuştur.

Galanthus baharın ve dolayısıyla yeni yılın habercisi olup umut ve masumiyetin sembolü olarak görülmektedir. Karı delip çiçek açacak denli dirayetli ve sabırlı bir bitki olarak algılanan bu çiçeğin zihnimizdeki bir diğer çağrışımı ise dayanıklılık ve sebat kavramlarıdır. Güç, azim ve zarafetin kesişimini sembolize eden Galanthus, namıdiğer Kardelen, mucizeleri mümkün kılmasıyla umut duygusunu yeşerten zarif mi zarif bir çiçek.


Kaynaklar

https://www.kalitecicek.com/blog/kardelen-cicegi-anlami-ve-ozellikleri