Garip Youtube Serileri: Moral Orel

''Garip Youtube Serileri'' serimizde bu hafta biricik Protestanımız Orel'ın hikayesini anlatan Mora

Dino Stamatopoulos tarafından 2005 yılında Cartoon Network'ün gece kuşağı Adult Swim'de hayata geçirilen Moral Orel, Stop-motion animasyon tekniği ile yapılan bir amerikan kara mizah animasyonudur. Aşırı Protestan bir kasaba olan Moralton'da yaşayan saf ve dindar Orel Puppington'ın etrafındaki olayları konu alır. Morel Orel, Amerikan toplumundaki dini ikiyüzlülüğü, aile ve toplum normlarını abartılı bir dille eleştirir.

İlk bölümde de olduğu gibi çoğu bölüm Orel'ın dini bir öğretiyi kelimesi kelimesine hayatına uygulamasına ve bu yanlış davranışın büyük bir kargaşa çıkarmasına yol açıyor. Sonrasında babasının onu çalışma odasına çağırarak onu ''cezalandırması'' ve ona daha çarpık bir yorum vermesi şeklinde ilerliyor. Sezonların ilerlemesiyle bu durumun ve kasaba halkıyla olan ilişkilerinin Orel'ı nasıl etkilediğini ve değiştirdiğini izliyoruz.

Başlangıçta 5 sezon olması planlanan Moral Orel, Adult Swim tarafından ''aşırı depresif'' olduğu gerekçesiyle seneryonun değiştirilmesi talep edilmiş ancak Dino Stamatopoulos, ele alınan konuların şakayla hafifletilemeyeceğini savunmuştur. Bu anlaşmazlık sonucu, 3. sezon 20 bölüm olarak planlanmışken 13 bölümle sonlandırılmış ve dizi yayından kaldırılmıştır.

Bu bölümlerden biri 3.Sezon 4.Bölüm ''Alone''. Çoğu kişi tarafından en karanlık yayınlanan bölüm olduğu söylenen ''Alone''da işlenen aile içi ve dışı tecavüz, tehlikeli kürtaj ve küçük yaşta yapılan kadın sünneti gibi konular yüzünden izleyicilere büyük bir şok yaşatan bölüm, dizinin kara mizah sınırlarını zorlayan örneklerden biridir.

Yayınlanması reddedilen bölümlerin birinde de Orel'ın öğretmeni olan Agnes Sculptham'ın yaşadığı tecavüz sonucu yitirdiği ''namusunu'' düzeltme çabası ele alınıyor. Seri tecavüzcü Cecil Creepler'ın ölümüyle hapisteki arkadaşıyla evlenmeye karar veren Agnes, düğün günü reddedilir. Hikayeden atılmış bir hapishane bekçisi kadın karakter tarafından teselli edilen Agnes, yeni bir ilişkiye başlıyor.

Seri ile ilgili en son gelişme, 2012 yılında Dino Stamatopoulos tarafından bağımsız bir şekilde yayınlanan kısa film ''Beforel Orel: Trust'' olmuştur. Film, Orel'ın annesinin şüpheli hamileliği ve kardeşi Shapey'in doğumu ve dedesiyle ilişkisini konu almaktadır.

Çoğu bölümün kaldırılmasından dolayı ne yazik ki tam bir seri listesi veremiyorum. Ancak Youtube ve Dailymotion sitelerinde birkaç eksik bölümle izleyebilirsiniz.



Morel Orel Sezon 3 Ayrıntıları:

https://moralorel.fandom.com/wiki/Season_3

Beforel Orel: Trust

https://vimeo.com/82139616?gbraid=0AAAAADs6su0Qstrx85G0zOr5kmAznvX3o&gclid=CjwKCAjw4ayUBhA4EiwATWyBrqLv34wRP0g6Q0HI-thFL3R41xt2N80soMEcl_3gJac-Qt_GkTwemxoCgOIQAvD_BwE