Gaspar Noé Tanımıyla: Vortex

Arjantinli Fransız yönetmen Gaspar Noe, Vortex’le yaşlı bir çiftin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.


Vortex (girdap) ters yöne dönen hava akımı olarak tanımlanmaktadır. Dönüş eylemi bir değişim ve gelişimi tanımlayabilirken ters yöne dönen bir nesne her an devrilebilir.

Arjantinli Fransız yönetmen Gaspar Noe, Vortex’le yaşlı bir çiftin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Ölüm teması o kadar rahatsız edici işlenmiş ki filmde misiz yoksa ölümle gerçekte mi yüzleşiyorsunuz anlayamıyorsunuz. Yaşlı anne ve babanın hayat rutini, film şeridi gibi ikiye bölünerek farklı pencerelerden yansıtılmış. Filmin açılış müziği ve klibi sade giden Fransız filmlerini aratmıyor.

Annenin unutkanlıkla mücadelesi daha yoğun yaşanırken madde bağımlısı olan oğlu onları bakımevine yerleştirmeye çalışıyor. Bu bölümde annedeki bağımlılığın oğluna geçtiğini görüyoruz. Anne eski bir psikiyatrist ve kendine ağır ilaçlar yazıp kullanıyor. Yönetmen, psikolojik açıdan bu sahnelerle bazı davranış biçimlerinin alışılmış bir düzenden ortaya çıktığını hissettiriyor. Fransız filmlerinde görülen aşk üçgeni; hastalık, ölüm ve dramla geçen bu filmde bile var. Çok eşliliğin normal görülebildiği bir kültürde babanın başka bir kadına olan bağımlılığını da görüyoruz.

Filmde oğul karakterini canlandıran Stephane kendi oğlu Kiki ile eve geldiğinde kuşaklar içindeki iletişimsizliği de görmek mümkün. Kiki’nin oyuncakları ile oynarken yalnız bir çocuk olduğunu hissediyorsunuz. Geriye çekince ileri gidebilecek olan arabalarını rastgele sürerek ilerletmeye çalışıyor. Üç aile üyesinin de bu deneysel yöntem mantığı ile yaşayarak girdaba kapıldığını görebiliyoruz.