Gazetecilik Temalı 4 Film

Gazetecilik mesleğini konu alan izlenilmesi keyifli 4 film önerisi

1.SPOTLIGHT (2015) 

Spotlight, Tom McCarthy tarafından yönetilen ve McCarthy ve Josh Singer tarafından yazılan 2015 yapımı Amerikan drama filmi. Film ABD'de hâlen etkin olan eski araştırmacı gazete biriminde The Boston Globe'un "Spotlight" ekibi konu ediniyor.

Boston Globe'daki muhabir ve editör ekibi, Katolik Kilise'de yaşanan çocuk tacizi ile ilgili olayı pes etmeden detaylıca araştırıyor.

KONUSU: The Boston Globel gazetesinde işe giren editör bir günlük gazetede pedofili ile ilgili haberler var. Bununla beraber gazetenin araştırma ekibi veya bölgede analitikleri takip etmeye başlıyor. Spotlight ekini bu olayı yaşanan mağduriyetlerle anlatıyor, yüz yüze görüşmeler yapılıyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığında sadece Katolik Kilisesi'nin üst düzey kapsamı ile ilgili değil, önemli kişilerdeki olaylar içinde farkederdi. Tabi bu araştırma sırasında çeşitli zorluklara göğüs germektedirler.


2. ELÇİYİ ÖLDÜR (2014)

Kill the Messenger, Michael Cuesta tarafından yönetilen ve Peter Landesman tarafından yazılan 2014 Amerikan biyografik suç gerilim filmidir. Nick Schou'nun aynı adlı kitabına ve Gary Webb'in Dark Alliance adlı kitabına dayanmaktadır. Filmin yapımcılığını da üstlenen Jeremy Renner rolünde yer alıyor.

KONUSU: San Jose Mercury muhabiri Gary Webb'in gerçek hayat hikayesinden ortaya çıkan filmde, Nikarugua'daki isyancılar ve California merkezli ithalatıyla ilgili olarak CIA ile kurulan sıkı ilişki tesisatı sistemi, ifşa eden gazetecinin dikenli hayatı aktarılıyor. Gazetecinin doğru şekilde hazırlanmasını yılmadan araştırıp paylaşması, tehditlerin alınmasına kadar miktarına devam etmesi ona gerçek gazeteciliğin nasıl bir gelişimi, psikolojik savaşlarda sürdürülmesini da sağlar.



3. GECE VURGUNU (2014)

Gece Vurgunu, Dan Gilroy'un yönetimindeki ve ilk yönetmenlik denemesi olan 2014 Amerika yapımı neo-noir, suç gerilimi filmi. Filmin başrolünde Jake Gyllenhaal, geceleri Los Angeles'ta yaşanan suç, kaza gibi olayları kameraya kaydeden ve bir haber kanalına şeytan işsiz bir hırsız oynuyor.

KONUSU: Lou Bloom hırslı ve gözü kara bir kişidir. Geceleri sokakta gezen gazeteci adam ve ekip arkadaşlarının olaylarını kameraya çekmesini onunda bu olay içinde farklılaşır. Kamerası ile geceleri gezer oranları toplamaya başlıyor. Bunun sonucunda da bir kanalda gece muhabiri olarak işe başlar. Kariyerindeki gözü karalığının sonuçları çeşitli olaylar yaşar.


4.GİZLİ GERÇEKLER (2008)

Rod Lurie'nin yönetimindeki 2008 yapımı Amerikan siyasi drama filmi.

KONUSU: Washington DC'deki bir gazete muhabiri olan Rachel Armstrong, bir CIA ajanını ifşa eder ve bilgilerin ortaya çıkmasını reddettiğinden hapse girer. Hapiste hayatı devam ettiren Rachel, olayın sonuçlanması için mahkemede zorlu zamanlar geçirdi. Rod Lurie'nin senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı film, zeki yapısıyla izleyicinin içine yerleştirerek birleşiyor.






KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Spotlight_(film)

https://en.wikipedia.org/wiki/Kill_the_Messenger_(2014_film)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Gece_Vurgunu

https://www.sinemalar.com/film/23994/nothing-but-the-truth