Gazetenin Güçlü ve Zayıf Yönleri

Günümüzde mizanpaj düzeni, kurumsal kimlikler, reklam talepleri ve maaliyetleri gazetelerin yapısını değiştirmiştir.

Yazılı bir kitle iletişim aracı olan gazeteler geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Geçmişte de olduğu gibi haber alma ihtiyacını karşılayan gazetelerin sistemi günümüzde daha farklıdır. 14. y.y’da olan haber mektupları ile karşımıza çıkan elle yazılan ilk gazeteler matbaanın gelişmesi ile neredeyse seri üretime geçmiştir. Seri üretim sayesinde daha çok kişinin eline geçen gazeteler okuma-yazma oranlarını da bir hayli arttırmıştır. Aynı zamanda yeni meslek gruplarını da oluşturmuştur. Günümüzde mizanpaj düzeni, kurumsal kimlikler, reklam talepleri ve maliyetleri gazetelerin yapısını değiştirmiştir.

 Basım, yayım ve dağıtım maliyetlerinin ucuz olması, halkın eline de uygun fiyatla geçmesi demektir. Bir zamanlar neredeyse herkesin evine giren gazeteler sadece gündem aktarımı yapmazlar; eğlence ve bulmaca ekleri de vardır. Reklam ve ilan sistemi gazeteleri maddi anlamda geliştirmiştir. Gazeteler kalıcıdır. Tarihi ögeler olarak saklanıp belge niteliği taşıyabilirler.

1990-2000’li yıllarda gazetelerde bulunan kupon sistemi insanların kitap okumasını, o dönemlerde neredeyse sadece kütüphanelerde bulunan ansiklopedileri ve birçok ürününü sadece kupon biriktirerek halka sunmuştur. Gazeteler bu sistemle halkın daha çok kitap okumasını sağlamış, kültür seviyelerine katkıda bulunmuş ve ihtiyaç duyulan eşyalara daha uygun fiyatla ulaşmasını sağlamıştır.

 Gazetelerin bu kadar talep görmesinin diğer bir sebebi ise kolay ulaşılabilir ve rahat taşınıyor olmasıdır. İnce bir kâğıtta sahip olan gazeteler insanların istediği yer ve istediği zamanda haber okumasını sağlıyordu. Gazetelerin içerikleri sadece gündemden oluşmamaktadır. İçerisinde magazin, siyaset, ekonomi, sağlık gibi bir çok alanda habere yer verir. Bu da kitlelerde her kesime ulaşmak demektir.

Zamanının en iyi propaganda araçlarından biri olan gazetelerin günümüzde eskisi kadar bu yöntem için kullanılmamaktadır. Gazeteler ne kadar günümüze ulaşsa da eskisi gibi talep görmemektedir. Bunun sebebi sürekli gelişim gösteren iletişim teknolojileridir. Özellikle internetin gelişmesi, bir tık ile istenilen habere ulaşma gazeteleri güçsüzleştirmiştir.

 Yazılı kitle iletişim aracı olan gazeteler genel olarak bir gün öncenin gündemini sayfalarına yansıtır. Teknoloji dünyasının bize sunduğu anlık habere ulaşma, gazetelerin tirajlarını düşürmüştür. Görsel ve işitsel iletişim insanlar için daima daha kolay bir haber alma yöntemi olduğu için gazeteler eskisi kadar ilgi görmemektedir.