Geçmiş mi Gelecek mi?

Zaman yolculuğunda nereye gitmek istersiniz?

"Şehriban bunu izle seveceksin!" mesajı ünlü film izleme platformu tarafından mail adresime son geldiğinde baktım ki 1899 isimli dizi tavsiye edilmekte. Şöyle bir dizi içeriğine göz gezdirdiğimde gizem, korku, fantastik kurgu türünde yapılmış bir yapım olduğunu gördüm. Ancak konuyu detaylı incelediğimde ve diziyi izleme fırsatı bulduğumda ilgili film yapımcısı şirketin bana önerdiği pek çok dizi ve film gibi bu dizinin de zamanda yolculukla ilgili olduğunu keşfettim. Zamanda bir tür solucan deliği açarak yolculuk yapılmasını keşfetmiş bir bilim insanının bir gemi içindeki kişilere pek çok olasılık yaşatarak kadersel sonuçlarını değiştirimeyi sağlamaya çalışması işleniyor.

Bunun üzerine internet üzerinde zaman yolculuğu film ve dizileri diye araştırma yaptığımda önüme çıkan listenin pek çoğunu izlediğimi fark ettim. Bu kadar ilgimi çeken bir konuda ise bugüne kadar hiç araştırma yapmamış olmam oldukça ilginç geldi ve oturdum bilgisayarın başına. Daha konunun ilk işlendiği versiyonlar da bile -Geleceğe Dönüş filminde- geçmişe giderek zamanda yaşananları değiştirip gelecekte anne ve babasının tanışmasına engel olup kendi varlığını tehlikeye atma konusu işlenmiş olduğunu gördüm. Interstaller, Dark, 12 Monkeys'den tutun da Keşke 30 Olsamlara kadar geniş bir alanı olan konunun özü insanoğlunun en büyük düşü olan kaderini değiştirme arzusuna dayanıyor. Başımıza zaman zaman bela olan ama tüm keşiflerin, değişimlerin, bugünün modern dünyasının temel direği merak duygusu bizi zamanda yolculuk konusunda da düşünmeye, araştırmaya, yenilikler keşfetmeye yönlendirmiştir.

Hepimiz beynimizin içinde (ne kadar anı yaşa bugünde kal gibi sözlerle kendimizi şimdiki zamanı hakkıyla yaşamayaikne etmeye çalışsak da) geçmişle hesaplaşmaya, geçmişin bantlarını döndürmeye ve geleceği ise sınırsızca merak etmeye meyilliyizdir. Eski günlere özlem, geçmişte yaptığımız hatalardan ise pişmanlık duyar ve fırsatımız olsa pek çoğumuz geçmişi değiştirmek istemez miyiz? Veya gelecekte neler yaşayacağımız bilgisine sahip olarak bugün ki davranışlarımızı düzenlemek

Bilim henüz bize zamanda yolculuğun mümkün olup olmadığı konusunda farklı argümanlar sunsa da düşününce bizi hayallere salan bir tarafı olduğu ve bu hayalin peşinden koşacak pek çok bilim insanının da olacağı fikri yadsınamaz. O yüzdendir ki son yıllarda daha çok artmıştır zaman yolculuğu filmleri, kitapları.. Newton olamaz dese de Einstein görelilik ile aralamıştır kapıyı. Geçmiş imkansız ama gelecek neden olmasın?" diye bağlasa da bazı bilim insanları benim zihnim bu konuda sınır tanımıyor. Neden olmasın? diyorum kendime. Bebekliğime elimden bir kaşık içirdiğim çorbayı sıcağıyla nineliğime yetiştireblir miyim acaba? Veya pararlel evrenlerde yaşanan hayatlarım şu anda hangi yaşta, ne koşullarda yaşıyor, kimi seviyor, kimi özlüyor sorma imkanım olur mu? Hepimiz aynı masada oturup her şeyi tüm içtenliğiyle konuşabilir miyiz? Onlara ne söylemek isterdim? (muhtemelen buluşmamızda bana deli gözüyle bakarlardı) İşte bu değil mi dışardaki gözler beni nasıl görüyor, nasıl duyuyor merakımı sonunda gidermenin yolu.. Benim zaman yolculuğu merakım bu düş bir gün gerçekleşir mi ihtimalinden çok kesin gerçekleşecek gözüyle bakmamadan kaynaklanıyor sanırım. Modern dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin bir gün bizi yok edeceğini değil de farklı boyutlara taşıyacağını düşünmem de çok etkili tabi bu bakışaçımda.

Haydi düşünün bakalım hangi zamana gitmek isterdiniz, eğer yaşadığınız bir zaman dilimine gitmek isterseniz kendinize ne söylemek isterdiniz? Seçme hakkınız tek olsa geçmişi mi geleceği mi seçerdiniz?