Geleceğin Yetkinlikleri
Uzun vadede kendinize katma değer sağlamak için ihtiyaç duyulan bazı beceriler.
Teknolojinin büyük bir hızla değiştiği çağımızda gereken yetkinlikler sürekli değişim göstermektedir. Öyleki Dünya Ekonomik Formunun "These are the top 10 job skills of tomorrow – and how long it takes to learn them" isimli blog yazısında çalışanların %40-%50'sinin yetkinliklerini geliştirmesi veya değiştirmesi gerekeceğini tahmin ediyor. İşte bu yüzden gelecekteki yetkinliklerle ilgili fikir sahibi olmamız hayati bir önem taşıyor. Bu yetkinlikler sayesinde kendimizi geliştirerek hem maddi hem de manevi açıdan gelişim gösterebiliriz. İşte gelecekte gerekli olacağı düşünülen yetkinliklerden bazıları.
1- Okuryazarlık
Okuryazarlık dendiğinde akıllara ilkokulda öğrendiğimiz "okuma" ve "yazma" eylemi gelse de burada bahsettiğimiz okuryazarlık alanlarla ilgilidir. Örneğin, teknolojinin ve dijitalleşmenin bu kadar yoğun olduğu bir süreçte, bu tür gelişmeleri takip etmek için dijital okuryazarlığa ihtiyaç duyarız. Bir diğer örnek, Medya okuryazarlığı, günümüzdeki yoğun medya kullanımı sonucu doğru ve işlevsel bilgiyi edinmemize yardımcı olur. Ve en önemlisi Bilgi okuryazarlığı sayesinde pek çok bilginin havada cirit attığı bu süreçte güvenilir bilgilere ulaşabiliriz. Diğer okuryazarlıkların ne olduğunu da bilgi okuryazarlığınızı geliştirerek kendiniz keşfedebilirsiniz.
2- Öğrenmeyi öğrenmek
Geçmişte bir bilgiyi öğrenmenin belli yolları vardı. Ayrıca bu bilgiler de çok sık değişmiyordu. Ancak şu anda durum bundan çok farklı. Elimizin altındaki cihazlardaki "internet" sayesinde birbirinden farklı kaynaklarda, birbirinden farklı alanlarda bir şeyler öğrenebiliyoruz. Özellikle Covid-19 sonrası online eğitimlerin daha da yaygınlaşması sayesinde artık Hindistandaki bir insan bilgisayarını kullanarak Robert J. Shiller'den finans dersi alabiliyor. Ayrıca bilginin de bu kadar hızlı değiştiği bir çağda sürekli yeni bir kavram ve durum karşımıza çıkıyor. Haliyle "öğrenmeyi öğrenmek" artık bir önemli bir yetkinlik haline geldi.
3-Veriyi Analiz etmek ve anlamak
Özellikle dijitalleşme ile iyice yaygınlaşan veri aslında geçmişten beri var. En basitinden TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri veya işsizlik oranları da verilerdir. Ancak, dijital pazarlamanın ve sosyal medyanın da hayatımıza girmesi ile beraber veri çok büyük bir önem kazandı. Bunun arkasındaki neden ise artık özelleştirilmiş reklamların yaygınlaştırılmasıdır. Bu reklamlar, özellikle sizin arama sonuçlarınız, tanıdıklarınızın verileri, sizin paylaşımlarınız veya beğenileriniz başta olmak üzere pek çok faktörü kullanarak size uygun reklamı sunmaktadır. Veri; Merkez Bankalarının para politikalarından tutun da şirketlerin yatırımlarına ve insan kaynaklarının personel alımlarına kadar uzanan büyük bir nimet, tabii kullanmasını bilenler için. Kullanabilenlere olan ihtiyacın her geçen gün arttığını Dünya Ekonomik Formundan tutun Mckinsey'e kadar pek çok kuruluşun araştırmaları ortaya koyuyor. Dolayısıyla veriyi anlamak ve analiz etmek gelecekte gerekecek olan en önemli yetkinliklerden birisidir.
4-Programlama ve Algoritma oluşturma
Programlama ve algoritma oluşturma özellikle yazılım oluşturmada işimize yaramaktadır ve gelecekte de yazılımlara sık sık rastlayacağız. Çünkü, yazılımlar bizim için hayat kurtarıcı bir hale geldi. Bankamatikten para çekerken, internetten alışveriş yaparken, bilgisayar oyunu oynarken ve daha pek çok işinizi yazılımlar sayesinde yapabiliyorsunuz. "Ama ben oyun oynuyorum, yazılımını yapmayacağım." veya "Bankamatiği ben kodlamayacağım ki!" diyebilirsiniz. Ancak, günlük yaşamınızdaki bazı durumları kolaylaştırabilmek için yazılımı kullanabilirsiniz. Dahası unutmayın ki bu yetkinlik özellikle iş dünyası tarafından da aranıyor. Linkedin, Indeed gibi platformlarda şirketler çok ciddi sayıda yazılımla ilgili yetkinliklere sahip insanlar için ilan veriyor. Üstelik bu alanın daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.
5-Uyum sağlamak
Değişiklikler uyum sağlamak her çağda olduğu gibi gelecekte de önemli olacağı tahmin edilmektedir. Uyum sağlayabilmek için; stres yönetimi, zaman yönetimi, empati gibi insani ve bilişsel özellikler gereklidir. Stres yönetimi, kişinin yoğun baskı altında dahi verimli çalışmasını sağlar. Zaman yönetimi, kişinin zamanını etkili bir şekilde geçirmesini sağlar. Takım çalışması, kendi başınıza halledemeyeceğiniz sorunları başka insanlarla beraber çözmenizi ve daha aktif bir insan olmanızı sağlar. Empati başta olmak üzere dürüstlük, yardımseverlik gibi insani özellikler de bizim insanlarla olan ilşikilerimizi düzenler. Merak etmeyin normal bir insanda bu özelliklerin hepsi vardır, sadece açığa çıkartmanız gerekiyor.
Özetle gelecekte, geçmişten gelen yetkinliklerin yanı sıra yeni ortaya çıkmış olan yetkinliklerin de kıymetli olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, bu yazıda yer almayan bambaşka yetkinlikler de var. Bu yüzden aşağıya daha fazlasını öğrenmek isteyenler için faydalı olduğunu düşündüğüm bazı linkler bırakcağım. Elbette, hala ortaya çıkmamış olan ve gelecekte çok önemli olacak yetkinlikler de var. Bunları ilerleyen süreçte hep birlikte göreceğiz.
Kaynakça ve konuyla ilgili daha fazla okuma yapmak isteyenler için yararlı sayfalar:
Future-citizen skills | McKinsey erişim tarihi: 01.10.2022
What are the top 10 job skills for the future? | World Economic Forum (weforum.org) erişim tarihi: 01.10.2022
The Future of Skills Post-COVID-19 | LinkedIn: erişim tarihi: 01.10.2022
13 Important Skills Of The Future Worth Developing | Indeed.com India: erişim tarihi: 01.10.2022
Future Skills (futuref.org): erişim tarihi: 01.10.2022