Gelecek Kaygısı: Geleceğin Getirdikleri Üzerine Endişe

Gelecek kaygısı, gelecekteki olumsuzluklara dair duyulan kaygıdır.

Gelecek, belirsiz ve bir sürü ihtimallerle doludur. Henüz gelmemiştir ve geldiği zaman ne olacağı belli değildir. Bu durum kiminiz için oldukça heyecan verici olup yeni deneyimler için bir fırsatken kiminiz içinse bir tedirginlik sebebi olabilir. Gelecekte kötü şeyler de olabilir ya da istediğiniz şeylerin olmaması gibi bir ihtimal olabilir. Bugünkü yazımızda gelecek kaygısı üzerinde duracağız. Siz de gelecek kaygısı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Gelecek Kaygısı Nedir?

Gelecek kaygısı; gelecekteki herhangi bir durum hakkında veya geleceğin getireceği şeyler konusunda kişinin yaşadığı yoğun kaygıdır. Gelecek kaygısında kişi, gelecekteki bir zaman diliminde olabilecekler konusunda kaygılanabilir, işlerin ters gideceğini düşünebilir. Bir zaman diliminin yanı sıra, geleceğin kendisi de kaygı oluşturabilir. Kişi gelecekteki durumunu düşünüp kaygılanabilir, bu durum hayatını olumsuz etkileyebilir.

Gelecek kaygısına konu olan şeyler genellikle gelecekteki olabilecek kötü şeylerdir. Kişi gelecek kaygısı yaşıyorsa gelecekte yaşayabileceği olumsuz durumları daha fazla düşünme eğiliminde olabilir. Kaygı kişinin yaşamını olumsuz şekilde etkileyecek kadar yoğun olabilir.

Gelecek Kaygısının Sebepleri Nelerdir?

  1. Belirsizlik: Belirsiz herhangi bir durum gelecek kaygısına yol açabilir. Duruma dair kişinin elinde az bilgi olması ve durum üzerinde kontrol sahibi olunamaması gelecek kaygısının oluşmasına sebep olabilir.
  2. Gelişim Döneminin Getirdiği Etkiler: Ergenlik ve yetişkinlik döneminde duygusal, sosyal, bilişsel değişimler yaşanır. Bu değişimlerin yanı sıra kişinin hayatındaki büyük değişimlerin bu dönemlerde olması gelecek kaygısının oluşmasında büyük bir etken olabilir. Bu dönemlerin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi gelecek kaygısının azalmasında önemli rol oynayabilir.
  3. Psikolojik Rahatsızlıklar: Anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklar gelecek kaygısının da oluşmasında rol oynayabilir. Bu gibi durumlarda uzman desteği almak önem taşır.
  4. Diğer kişilerle kendini karşılaştırma: Kişinin kendisini diğerleriyle kıyaslaması, kendisini yetersiz hissetmesine sebep olabilir. Bu durumda da gelecek kaygısı yaşayabilir.

Gelecek Kaygısının Üstesinden Nasıl Gelinebilir?

Gelecek kaygısını azaltabileceğiniz bazı yollar bulunur. Bu yolları aşağıda listeledik:

  1. Kaygınızı tetikleyen durumlar için hedef belirleyip plan yapın: Gelecekte sizi kaygılandıran durum hakkında yapabileceklerinizi belirleyip aksiyon almak, kaygınızı azaltma konusunda size yardımcı olabilir.
  2. Sizi sakinleştirebilecek yöntemlere -meditasyon,yoga vb.- başvurun: Rahatlamak, kaygınızın azalmasında rol oynayabilir.
  3. Kaygılarınızı sevdiğiniz kişilerle paylaşın: Gelecek hakkındaki kaygılarınızı sevdiklerinizle paylaşmak, kaygınızı azaltmada yardımcı olabilir. Onların desteği size güç verebilir.
  4. Sevdiğiniz aktiviteleri yapın: Sevdiğiniz aktiviteleri yapmak, sizi kaygılarınızdan bir süreliğine uzaklaştırabilir, aynı zamanda rahatlamanıza yardımcı olabilir.
  5. Gelecek hakkındaki olumsuz düşüncelerinizi saptayın: Gelecek hakkındaki olumsuz düşünceleriniz, gelecek kaygısının oluşmasında rol oynayabilir. Olumsuz düşüncelerin doğruluğunu sorgulayıp yerine mümkün olduğunca pozitif düşünceleri yerleştirmeye çalışın. Olumlu düşünceler kaygınızı azaltmada rol oynayabilir.
  6. Bir uzmandan destek alın: Gelecek kaygısının üstesinden gelemeyeceğinizi düşündüğünüz noktada, profesyonel destek almak sizin için oldukça faydalı olabilir. Uzman desteğiyle kaygılarınızı daha iyi yönetebilir, böylece kaygının hayatınızdaki etkisi azalır.