Gender Harmful Practices (Zararlı Cinsiyet Uygulamaları)

unlar insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlalidir.

Zararlı uygulamalar terimi, kültürel olarak normalleşmiş, öncelikle kız çocuklarına ve kadınlara karşı işlenen şiddet veya ritüel ayrımcılık biçimlerini kapsar. Bunlar insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlalidir. Zararlı uygulamalar birçok kişinin hayatını karartmaktadır. Özellikle kız çocuklarına karşı yoğunlukta olan bu uygulamalar bu çocuklarının çocukluklarını çalmakta kendi geleceklerini belirleme şanslarını engellemekte ve bireylerin, ailelerin ve toplumların refahını tehdit etmektedir. Kız çocukları daha çok bu uygulamalara maruz kalsa da dünya çapında bu uygulamalara maruz kalan milyonlarca insan bulunmaktadır. Tamamen insanlık suçu olan bu yaptırımlar dünya ilerlemeyi ne kadar sürdürürse sürdürsün uygulanmaya ne yazık ki devam ediyor.

Sık şekilde uygulanan zararlı uygulamalar ise şu şekildedir;

· kadın sünneti

· çocuk, erken ve zorla evlilik

· gelin kaçırma

· kadın bebek katli

· meme ütüleme

· zorla besleme

· taşlama

· çok eşlilik

· bekaret testi

Bu listede yer alan zararlı kültürel uygulamalar, toplumların bunları kabul edilebilir görmeye başladığı, uzun süreler boyunca düzenli olarak yapılan ayrımcı uygulamalardır. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, tüm ülkelerde 2030 yılına kadar tüm zararlı uygulamaları ortadan kaldırmasını şart koşuyor. Ancak çocuk yaşta evlilikler ve kadın sünneti, Antarktika hariç tüm kıtalarda gerçekleşmeye devam ediyor ve hükümetler kadınları karşı olan yükümlülükleri yerine getirmeyerek birçok insanın hayatının kararmasına göz yummaya devam ediyorlar.

Bazı topluluklar bu zararlı uygulamaları din, gelenek ve kültür gibi kelimelerle aklamaya çalışsalar da dünya üzerindeki herhangi bir kültürün insanlarının yaşam hakkını sınırlamaya hakkı bulunmamaktadır. Bu tür uygulamaların devletler tarafından özenle izlenmesi ve engel olunmaya çalışılması hatta toplumun bu inanışlara karşı bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu uygulamaların yapılmasının engellenmesi için devletlerin yeni yasalar çıkarması ve bu yasaları etkin şekilde yürütmesi gerekmektedir.