Genel Seçimler İçin 3 Ay Öncesi İkametgah Değişikliği Zorunlu Değildir!

Genel seçimlerde 3 ay önce ikametgah değiştirilmezse oy kullanılamayacak mı?

Sosyal medyada gezen ‘14 Şubat, genel seçimlerde oy kullanabilmeniz için adres değişikliğinde son gündür’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı haberinden sonra üniversitelerde okuyan öğrenciler ikametgâh adreslerinin değişimi için son günü araştırmaya başladı. Öyle ki oy kullanmak için 3 ay aynı şehirde barınma zorunluluğundan bahsedildi. İkametgâh adreslerini okudukları şehirlere alanlar oldu. Üniversitelerde eğitimin uzaktan olması kararı ile de kafalar iyice karıştı ve 14 Şubat tarihine kadar tekrar kendi şehirlerinize adreslerinizi alın dendi. Fakat böyle bir kural mevcut değil. 3 ay sınırı elbette var ama bu genel seçimler için değil.


2023 Oy Kullanmak İçin İkametgâh Süresi Nedir?

Yeni Seçim Kanunu, 298 sayılı kanunun 33.maddesine ek fıkra olarak şu gelmiştir:

“18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.”

Bu ek fıkra, Yerel Seçimler için geçerlidir. Yukarıda belirtilen ‘mahalli idareler genel seçimi’ kısmı bunu anlatmaktadır. Yani Türkiye Genel Seçimi için 3 ay kuralı geçerli değildir.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bunun yanlış bir bilgi olduğundan bahsetmiştir.

 

Türkiye Genel Seçimi için Son İkametgâh Değişim Tarihi Ne Zaman?

Öncelikle seçim tarihi ve seçmen listesi hazırlanacaktır. Daha sonra ise bir askı süresi belirlenecek ve bu seçmenle paylaşılacaktır. Bu askı süresi içinde de o sırada bulunduğunuz veya yaşadığınız yerin İl/İlçe Nüfus Müdürlükleri üzerinden ikametgâh değiştirilebilir.