Genshin Impact’in Minik Kardeşi: Honkai Star Rail

HoYoverse'ün sıra tabanlı yeni oyununa bir bakış.

Genshin Impact ve Honkai Impact’in yaratıcısı olan HoYoverse’ün en yeni oyunu Honkai Star Rail 26 Nisan 2023 tarihinden itibaren hayatımıza giriş yaptı. Sıra tabanlı bir yapıya sahip bu oyunu gelin beraber inceleyelim.

Oynayış

Oyundaki savaşlardan bir görüntü

Ben sıra tabanlı oyunların herkese yönelik olmadığını savunurum genelde. Çünkü bu oyun türü, yapımcının düzgün bir sistem  kurmaması durumunda, diğer savaş oyunlarına göre daha az strateji gerektirir ve kritik atışlar oyunun kaderini belirler. Yine de, sıra tabanlı oyunların düzgün bir sistem üzerine kurulması çok güzel oyunların varlığını sağlamıştır. Bence Honkai Star Rail de bu oyunlar arasında. Genshin Impact’ten aşina olduğumuz dört kişilik takım düzeni ve element sisteminin bir benzeri bu oyunda da yer alıyor. Type adı verilen bu sisteme göre her karakterin belli tipi, her düşmanın da belli tiplerde zayıflığı var. Bu zayıflıkları kullanarak düşmanın kalkanını kırmak mümkün oluyor. Kalkanı kırılmış düşman, hem o el oynamıyor hem de daha çok zarar görüyor. Bunun yanında, her savaş başında 3 adet bulunan ve her normal atakla yenilenerek maksimum 5 adete çıkan yetenek puanları da oyunda yer alıyor. Bu yetenek puanlarını kullanarak karakterlerinizin yeteneklerini kullanmanız mümkün. Ayrıca savaş sırasında hamleleriniz ile enerji kazanmanız ve bu enerji sayesinde karakterlerin özel saldırılarını (ultimate) kullanmanız mümkün.

Oyunda bunun yanında çeşitli görevler, bulmacalar ve karakter geliştirme ögeleri yer alıyor. HoYoverse'ün önceki oyunları gibi anime tarzı grafiklere sahip. Genshin Impact'e göre en büyük farklardan biri ise açık bir dünyaya sahip olmaması. Yine de Honkai Star Rail'in yarı-açık dünyası gayet büyük bir haritaya sahip. Karakterleri elde etmenin temel yolu ise HoYoverse’ün diğer oyunlarındaki gibi gacha.

Gacha

Şu anda oyunda yer alan karakter dileği

Oyundaki gacha sistemi Genshin Impact ilk çıktığında olan gacha sistemine çok benziyor, dilek sisteminin ismi ise warp olarak değiştirilmiş. Aynı anda tek karakter dileği bulunuyor ve Genshin Impact’teki silah dileğine tekabül eden light cone dileği için ilahi yol benzeri bir sistem yok. Standart dilek ise her daim duruyor, yeni başlayan oyuncular standart dilekten 50 dilek içerisinde 5 yıldızlı bir karakter kazanabiliyor. HoYoverse’ün şu anki planı, bu dilek sistemini zamanla Genshin Impact’in günümüzdeki sistemine dönüştürmek gibi görünüyor.

Hikaye

Honkai Star Rail, Astral Express adındaki trene benzeyen bir uzay gemisinin mürettabatının başından geçen olayları ele alır. Ana karakterin cinsiyetini ve adını oyuncu belirleyebilir. Oyunun başındaki olaylar sonucu, ana karakter Astral Express mürettabatı ile birlikte çalışmaya başlar. Amaçları, evrene yayılan ve çeşitli gezegenlere zarar veren Stallaronları bulup zarar vermeyecek bir hale getirmektir. Bunun için çeşitli karakterlere ev sahipliği yapan çeşitli gezegenler arasında gezinip dururlar. Karakterlerin bazıları, Honkai Impact’taki karakterlerin isimlerini ve tasarımlarını taşır. Bu açıdan, Honkai Star Rail’in, Honkai Impact’in bir çeşit alternatif evreni olduğunu da söyleyebiliriz.