Gerçek Mutluluk

Siz hangisine odaklanıyorsunuz? Anlık hazlar mı gerçek mutluluk mu?

Platon’un öğrencisi Aristoteles’in Eudaimonia’sını daha önce duydunuz mu? Kimilerine göre bu düşünce topluluğunun ifade ettiği tek şey "an"ın umutsuzluğundan kurtulmak için bir teselli bulma arzusu, kimilerine göre ise bir hayat felsefesi. 

Peki tam olarak nedir Eudaimonia?

Sizi mutlu ettiğini düşündüğünüz şeyleri gözünüzde canlandırın. Örneğin tuttuğunuz takımın maçı kazandığını, o en sevdiğiniz tatlıyı nihayet yeme fırsatı bulmuş olmanızı veya arkadaşlarınızla çok keyif aldığınız bir sohbetten eve dönerken bahar havasını içinize çektiğiniz anı bir düşünün. Okuyunca bile bizi tebessüm ettiren bu olaylar karşısında, biz mutlu olduğumuzu hissettiğimizi söylerken Aristoteles’in görüşleri bizimkilerden biraz farklı. Onun anlayışına göre bunların mutluluk ile bir alakası yok. Tüm benzeri örnekler için de geçerli olacağı gibi bunlar yalnızca anlık hazlar ve anlık hazlar asla gerçek mutluluk ile karıştırılmamalı.


Aristoteles diyor ki, gerçek mutluluk yetenekleriniz ve kişiliğinize göre bir yaşam hedefi belirlemeniz ile başlıyor. Sonrasında ise bu yola kendi potansiyelinizin farkında olarak, kişiliğinizden ödün vermeyerek, yapmacık olmayarak ve en önemlisi de erdemli bir birey olarak devam etmeniz gerekiyor. Burada istenen şey hayat hedeflerinizi düzenlerken bir yandan da yaşamdaki varlığınızı değerlendirmek ve vaktinizin boşa gitmemesini sağlamak. Kilit olan düşünce ise bu felsefenin mutluluğu bizim gibi duygular ile bağdaştırmıyor olması.

Bu yolda en önemli sır ise kendinizi tanımanız ve kendinizle barışık olmanız. Bu şekilde gelecekteki hedefinizi belirleyebileceğinizi ve o hedef doğrultusunda atacağınız her adımda hedefe bir miktar da olsa daha yakın olacağınızı öne sürüyor Aristoteles. Bu süreçte size anlık haz vermeyen durumlar içinde bulunabilirsiniz, örneğin yıllar süren okullara gidip zorlu sınavlardan geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bunlar daha büyük bir amaç için yapılan ufak fedakarlıklardır ve o an haz almamanız önemsizdir. Eudaimonia’ya göre herkesin varlığının bir sebebi var ve yine herkesin kendisi adına uygun bir hedefi var. Yaşanılan hayatların ve geçirilen zamanların verimli kullanılması gerekiyor. Önemli olan tek şey bunu başarabilmek.



Gerçek mutluluk ile ilgili bize sunduğu tüm bu yol haritalarından sonra şunu da eklemeyi unutmuyor Aristo: Bahsi geçen gerçek mutluluğa asla ulaşamayacaksınız. Bütün olay ona ulaşırken çabalamaktan, yolda olmaktan ibaret.


Görsel Kaynakları:
1 / 2 / 3