Geri Dönüş Sağlanmayan Olumsuz İş Başvuruları

Başvurulan işlere, olumsuz dahi olsa yapılmayan geri dönüşler, adaylar için oldukça can sıkıcı bir durum haline gelmektedir.

Türkiye'de bulunulan iş başvurularının en büyük sorunlarından birinin işverenin veya insan kaynaklarının, ne yazık ki başvurusu olumsuz sonuçlanan adaylara herhangi bir geri dönüşte bulunmaya tenezzzül dahi etmemesi olduğunu düşünmekteyim. Bir raddeye kadar, fazlasıyla talebin olduğu pozisyon ve ilanlarda, geri dönüşün sağlanmasının zorlaşabildiği, bundan kaynaklı aksayan e-mail trafiği oldukça makul karşılanabilir iken, sınırlı bir sayıda başvuruya sahip ilanlar bile, yalnızca olumlu gördükleri bireylere dönüş yapılmaktadır.

Aranılan aday kriterleri bölümünde, işverenin beklentilerinin maddeleri, ardı arkası kesilmeyen şekilde sıralanmaktayken, maalesef ki işe alım sürecinde ise karşı tarafta bu profesyonelliği ve kendilerinin belirttikleri ''iş disiplini ve profesyonelliği'' özelliklerinin çoğunu, henüz bu işe alım sürecinin başında daha kendilerinde görememekteyiz. Bu, ''Geri dönüş sağlanmadığında sonucun olumsuz olduğunu zaten kendisi anlar.'' zihniyeti umarım en kısa zamanda son bulur. Zira edindiğim tecrübeler ve gözlemdiğim kadarı ile yurt dışında bu durum oldukça farklı işlemekte. Çoğu iş ilanında kendilerine olumlu veya olumsuz geri dönecekleri en geç süre yazmakta olduğu gibi bunu, gerçekten de belirttikleri süre zarfında veya daha erken icraate getirmekte, değerlendirme sürecinin ileri gidemeyeceği, yetersiz gördükleri her bireye dahi mutlaka bir e-mail ile geri dönüş sağlanmakta. Elbette ülkemizde de bu duruma önem verip işini titizlikle yürüterek yöneten yerler mevcut. Lakin ne yazık ki bu yerler de bir elin beş parmağını doldurmayacak sayıdalar.

Ayrıca bir diğer trajikomik durum; aylar sonra sağlanan olumsuz geri dönüşlerdir. Hatta birçoğunun içeriğinde, herhangi bir geç dönüş yapılmanın verdiği mahcubiyet veya özür içerikli bir ifade bulunmadığı gibi, muhtemelen zaten gönderilen başvurunun tarihine, cevap verilirken dikkat edilmemekte.

Umarım ülkemizde işe alım sürecinin işleyişi en kısa zamanda düzelir. Gerçekten bunu temenni etmekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden.