Geriye Sar: Sinemada İkinci Perde

Bir kez daha izlenmeyi hak eden filmler...

Bazen bir filmi izledikten sonra "Ne filmdi ama! Keşke hafızam silinse ve tekrar izleyebilsem," dediğimiz olur. Açıkçası, bir sinema öğrencisi olmadan önce, bir filmin sadece bir kere izlenebileceği gibi bir görüşüm vardı. Ancak, bu görüşüm tamamen değişti, çünkü bir filmi birden fazla izlerseniz her seferinde farklı bir detayı fark edeceğiniz gerçeği var. Her şeyden önce, var olan film evrenine çekilme durumunuz veya bulunduğunuz ortamın izlemeye olan etkisi gibi birçok nedenden dolayı bazı filmlerin birden fazla izlenmesi gerektiği bir gerçek. Çoğu en sevdiğim filmlerden oluşan bu seride, bir sinemacı olarak ben şimdi tekrar bazı filmleri izleseydim neleri tekrar izlerdim, gelin beraber bakalım.

1) MOTHER!

Anne!, 2017 yapımı psikolojik gerilim ve gizem filmidir. Darren Aronofsky tarafından yazılmış ve yönetilmiştir. Bu filmi tekrar izlemek isteme sebebim ise filmin içerdiği anlamlar. Aslında daha uzun konuşulabilecek bir film ama bu bence başka bir yazının konusu olmalı. Bence ilk defa izleyecekler vakit kaybetmeden izlemeli ve daha önce izlemiş olanlar bir kez daha izlemek için vakit ayırmalıdır.

2) FESTEN

Dogma95 hareketi içerisindeki en sevdiğim film olan Festen, Thomas Vinterberg yönettiği 1998 yapımı bir filmdir. Film babalarının 60. yaş gününü kutlamak için toplanan bir ailenin hikâyesini anlatır.

3)VİVRE SA VİE

Vivre Sa Vie (Hayatını Yaşamak) Godard'ın yönettiği 1962 yılında yayınlanmış olduğu bir Fransız filmidir. 12 tablodan oluşan bu film Fransız Yeni Dalga akımının önemli isimlerinden biri olan Godard’ın en iyi filmlerinden biridir.

5)ZELİG

Zelig, Woody Allen tarafından yazılan ve yönetilen, 1983 Amerikan yapımı Sahte belgesel (Mockumentary) tarzı filmdir. Zelig bence hem içerdiği anlam hemde Allen'ın komediyi kullanış tarzı açısından çok kıymetlidir ve bence tekrar tekrar izlenebilir.

İyi Seyirler Diliyorum!