Gettolaşma

Getto nedir ve gelin etkilerine beraber bakalım.

İnsanlar ekonomik sosyal, ya da siyasi hizmetler nedeniyle farklı yerlerde göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç toplumu nüfus yoğunluğu nüfus hareketlerindendir. Göçler kırdan kente, kentten kıra, kentten kente doğru gerçekleştirilebilir. Doğduğu temizlikler bazı insanlar için eşya yardımlarını sarsıcı bir olaydır. Yapılan göçlerin sonucu bazı yerlerde gettolaşma olmuştur. Peki getto nedir?



Getto zamanında Yahudilerin yerleşim yerleri için kullanılan bir tabir iken günümüzde yabancıların bir arada yaşadıkları çoğu mahalle için kullanılmaktadır. Getto aynı görüşten, kökenden gelen insanların bir arada yaşadığı çoğu mahalle için kullanılmaktadır.

Getto denildiği zaman aklımıza gelen ilk başta Almanya'dır. Almanya'da insanların erişimlerini sanayi ve otomativ çıktılarıdır. Kreuzberg Almanya için önemli kentlerden biri. Bazı insanlar için Kreuzberg bir Türk mahallesidir. Kreuzberg'de yaşayan Türklere göre orası küçük İstanbul'dur. Türkiye'den Kreuzberg'e çalışmak için gelen çalıştırma birçok işçi oradan seçilerek çalıştırılan işçidir. Bu belirli özelliklerin özellikleri de dahil olmak üzere birçok özelliğin değerlendirilmesinden geçmiştir. Türkiye'den gelen kullanım Kreuzberg' e yerleştirilmiştir. Bu çalıştırma Taylor'un da söylediği gibi bir dişli çark gibi yani makine gibi çalıştırılmışlardır. Zaman zaman Türkler ile Almanlar arası iyidir. Aralarında dostluk ve güven ilişkileri bulunmaktadır. Kreuzberg o zamanlar her getto gibi yıkık dökük şehrin dışında olan mahalledir. Burada Türklerin yaşadığı dönem gettoyu kendileri için yaşanabilir hale getirmişlerdir. Bu Türk geçişlerinden kaçmak için bazılarını ise biraz elde etmek para biriktirip ülkeye gitmek için götürüldü. Ancak geri dönmek onlar için o kadar da kolay olmuştur. Geri dönemeyen Türkler kalmaya karar vermişlerdir. Bu sefer de orada yaşayan yerli halk tarafından dışlanmaya başlamışlardır. Eskiden olan güçlü düşmanlığı ve güven bağları zayıflamıştır. Yabancı düşmanlığı başladı. Doğu Almanlar baskı, zorbalık ve zulüm uygulamışlardır. Maalesef çocuklar da bu zorbalığa maruz kalmışlardır. Getto içinde yaşayan çocuklar bu yüzden yaklaşmak sıkıcı kenetlenmişlerdir. Getto insanların içinde yabancılaşma yaşamaması için getto çocukları müzik ya da spora yönlendirilirler. Getto insanlar spor ve müzik yarışmalarını kanıtlamak için kullanırlar. Almanya'da Türkçe Rap'in idam cinayeti öldürülen, zulüm gören Türklerdir. Hiphop kültürünün temeli aslında bu haksızlığa karşı başkaldırmaktır.



Getto sadece Almanya'ya özgür değildir. Hollanda'da getto görülmektedir. Hollanda'da ülke ekonomisinin gelir kaynağı tarım, hayvancılık ve sanayidir. Dışarıdan göçler almış ve kendi gettolarını oluşturmuşlardır. Hollanda'da ekonomik nedenlerden dolayı göç edilmiştir. Hollanda'da birçok kültüre geçiş vardır. Getto içinde yaşayan insanlar bir dayanışma ağıdır. Çok az imkan tanınan genelde kötü mahalle olarak bilinmektedirler. Türkiyede'de son zamanlarda gettolaşma yaygınlaşmaya başlamıştır. Türkiye'de ise gettolaşmayı daha çok hemşehricilik bağlamında görebiliriz. Örnek olarak Ardahan, Kars gibi göç edenlerin Kocaeli'nin bir ilçesi olan Derince'de yoğunlaşmaları, Gümüşhane'den göç edenlerin Balıkesir'in bir ilçesi olan Erdek civarlarında yoğunlaşmaları verilebilir. Peki gettolaşmanın Türkiye'deki etkileri nelerdir?




Her şehrin kendine has kültürü, örf ve adeti bulunmaktadır. Göç ederek gelen misafirleri de bu kültüre yabancı kalmamaları için bu şehrin kültürüyle bütünleşmeleri, şehrin sahip olduğu yapıya entegre olmaları gerekmektedir. Ancak bu pek de mümkün değildir. Dolayısıyla göç eden kişiler göç ettikleri şehirlerde kaosa neden olmaktadırlar. Göç eden kişilerin göç ettikleri yerlerdeki kimliklerini devam ettirmeye çalışırlar. Türkiye'de gettolaşma şehirleri kimliksizleştiriliyor. Dolayısı ile bu durum güvenliklerine koruma sağlama yetisini verebilmektedir. Polislerin giremediği mahalleler gettolaşmanın üst bölgelerinde yaşanan mahallelerdir.

Türkiye'de gettolaşamanın önüne geçebilmek için insanların psikolojik desteğini bulmak. Ancak bu şekilde şehirlerimizdeki güvenlik sorunları çözülebilecektir.