Gezenti #3 : Büyükada

Sadece gezme değil, ruha hitap eden bir yer.

Melih Cevdet Anday’ın, yüce şairimizin, kalemi ile yazılmış olan bu şiir, Dünya yer alan diğer adaları kıskandıracak şekilde.

Büyükada, Heybeliada, Kınalıada şairleri sanki sevgiliye yazar gibi yazmış şiirlerini. Sadece şiirlere değil, romanlara da mekan olmuş yeşillik harikası bu yer. Hatta ve hatta mekan olarak sadece romanlarda konu olmamış filmlerde de yerini almış.

Reşat Nuri Güntekin, Aziz Nesin, Sait Faik Abasıyanık, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve nicesi....

Adalara giderken sizi karşılayacak güzellikler kendini aslında şairlerimizin, yazarlarımızın sihirli sözcükleri ile de kendini göstermeye başlar. Yaz günü şehir hatları vapurunda püfür püfür rüzgâr ve martılar eşlik ederken dertlerimizi bile unutmaya iter, o atmosfer. İskelede denizin kokusuna karışan mimoza kokuları sokaklarda dolaştıkça daha da belirginleşir.

Öyle ki kalbimiz bulur bir yolunu, iliştirir ruhumuza adayı. Büyükada, kelimenin tam anlamıyla bir Âşıklar Adası. Aslında her ada âşıklar adına bir parça taşır ama Büyükada’da Heybeliada gibi bambaşka duygular barındırır. Köşklerin, çamların altında sanki hep iki âşık gizli. Örneğin, izlemeye uzandığınız mehtap bile ayrı bir romantik. Bu güzel adaların, elbette, tarihte de önemli olayları olmuştur. Ama bunların her birini anlatamayacağım. Fakat şundan bahsedebilirim ki, Osmanlı egemenliğine geçişi 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi ile birlikte olmuştur. Adalar, ayrıca Evliya Çelebi’nin de ilgisini çekmiş, Seyahatname de Büyükada ve Kınalıada'da bulunan balıkçı köyleri hakkında bilgilere de yer vermiştir.

Büyükada, insanlar için ilham kaynağı. Hatta dönüm noktası hâline geldiğini bile söyleyebilirim. Bana göre öyle. Tabii kimimiz için sadece yazın gelip sevgilisi, arkadaşı ya da ailesi ile vakit geçirecek bir yer olabilir. Ama ada, sadece bundan ibaret değildir, daha fazlasıdır. Adaya ayak bastığınızda bu hissi size iliklerinize kadar, hissettirebilir. Elbette, sadece ayak basmakta yetmez adanın ruhunu almaya.

Özetle, cıvıl cıvıl, sımsıcak, bahar renkli bir yer Büyükada. Geleni, gideni kucak dolusu sarıp sarmalayıp bağrına basıp, gönderiverir yoluna.