Gıda Devi Kellogg's Davayı Kaybetti

Süregelen mahkeme, Kellogg's'un süpermarketlerdeki özel tekliflerde şekerli tahılları tanıtmasına izin verilmeyeceğine karar verdi.

Yağ, tuz veya şeker oranı yüksek yiyecek ve içeceklere yönelik mağaza içi promosyonlar, İngiltere için yeni kurallarla kısıtlanacak.

Gıda devi Kellogg's, kuralların eklenen sütün besin değerini dikkate almadığını savunarak hükümeti mahkemeye çıkarmıştı.

Ancak Kraliyet Adalet Mahkemeleri hükümet lehinde karar verdi. Kellogg, "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Kellogg UK genel müdürü Chris Silcock, "Tüketicilerin promosyonda donut ve çikolata kreması gibi diğer ürünleri satın alabilecekleri bize pek mantıklı gelmiyor." dedi.

Kellogg's, hükümeti gıda kuralları konusunda mahkemeye verdi.

Yeni kuralların Ekim ayında başlaması gerekiyordu ancak geçim krizi nedeniyle hükümet tarafından ertelendi.

Kurallar, yağ, şeker veya tuz bakımından yüksek olduğu düşünülen yiyeceklerin özel tekliflerden ve kasalar, mağaza girişleri, koridor sonları ve bunların çevrimiçi eşdeğerleri gibi ana noktalardan yasaklanacağı anlamına taşıyor.

Crunchy Nut Corn Flakes ve Fruit and Fiber gibi popüler markalar kuru halde yüksek şeker oranlı yiyecekler olarak sınıflandırılır.

Ancak Kellogg's, ilave sütün eklenmesinin, toplam porsiyonun ağırlığına göre şeker ve tuz içeriği oranını azaltarak hesaplamayı değiştireceğini savundu.

Şirket, bağımsız piyasa verilerinin, vakaların %92'sinde tahılların süt veya yoğurtla yenildiğini gösterdiğini söyledi.

Ancak Yargıç Bay Yargıç Linden, Kellogg'un tahıllarının "sütle birlikte tüketilmesi gerektiğini söyleyen hazırlık talimatlarıyla birlikte gelmediğini" söyledi.

Sayın Yargıç Linden, kahvaltılık gevreklerin sağlıklı bir diyetin parçası olabileceği konusunda "hiçbir tartışma" olmadığını söyledi.

Bununla birlikte, belirli bir kahvaltılık gevreklerin besinsel yararlarını teşvik etmenin "aşırı yağ, şeker veya tuz içermesi durumunda ürünün bu özelliğinin çocuğun sağlığına zararlı olduğu noktasını etkilemediğini" de sözlerine ekledi.


"Örneğin şeker oranı yüksek bir kahvaltılık gevreği sütle karıştırmak da yüksek şekerli olduğu gerçeğini değiştirmez."


Kararı, Kellogg'a karşı bir adaletsizlik görmediğini ve yeni kurallar için halk sağlığı davasının orantılı ve rasyonel olduğunu söyledi.

Kellogg'dan Bay Silcock, firmanın karara itiraz etmeyeceğini söyledi, ancak hükümeti yeni kuralları yeniden düşünmeye çağırdı.

Sözlerini "Süpermarketlerdeki ürünlerin yerleştirilmesini kısıtlayarak, insanlar daha az seçenek ve potansiyel olarak daha yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalıyor." diye sürdürdü. 


KAYNAK: BBC