Gökteki Kale

Laputa kalesine yolculuk.

Hayao Miyazaki filmi olan Gökteki Kale, 1986 yılında yayınlanmıştır. Madende çalışan bir oğlan ile Volucite kristalini taşıyan bir kızın maceralı hikâyesini anlatan Japon animasyon filmidir.

Sheeta, annesi ve babası ölmüş genç bir kızdır. Ailesinden yıllar boyunca miras kalmış olan sihirli Volucite kristalini taşıyan Sheeta aslında Laputa adlı önemli bir ailenin son çocuğudur.

Laputa ailesi, Volucite kristalini kullanabilen tek ailedir. Sihirli ve güçlü olan bu taşı kullanarak Laputalar bir adayı gökyüzüne çıkarıp, adanın üstüne büyük bir kale inşa etmişler. Adanın güç kaynağı büyük bir kristal olan Volucita taşını sadece Laputa ailesindeki kişiler ve onların arasında sihirli kelimeleri bilenler kullanabilir.

Gökte gezinen, bulutların arasında kendine ait bir güç duvarı olan adanın, zamanında çok güçlü ve teknolojisi ilerlemiş iken artık kimsenin yaşamadığı, orada yaşayan robotların bile gücünü kaybettiği bir yer hâline gelmiştir.

Pazu madende çalışan, annesi ve babası olmayan genç bir çocuktur. Tek başına yaşayan Pazu, geç saate kadar çalıştığı bir gün gökyüzünden yavaşça süzülerek inen Sheeta ile karşılaşır. Sheeta'yı evine götürür, arkadaş olurlar ve Sheeta'nın peşindeki adamlardan kaçmaya başlarlar.

Dola, korsan bir ailenin annesidir. Bir sürü oğlu olan Dola, eşi ile birlikte hırsızlık yaparak yaşarlar. Dola, Sheeta'nın elindeki Volucite taşını almak ister ve bu yüzden peşini bırakmaz.

Muska, devletle anlaşmış ve orduyla beraber Sheeta'nın peşinde olan birisidir. Asıl amacı gökyüzündeki adaya gidip, adanın eski güçlü zamanına döndürüp dünyayı yok etmektir. Muska aslında bir Laputa'dır, Sheeta'nın uzaktan akrabasıdır. Ama Volucite taşı ve sihirli sözcükler sadece Sheeta'ya kalmıştır. Sheeta'dan bunları almak için her şeyi yapar.

Pazu'nun babası gökte gezinen kaleyi görmüş ama kimseye inandıramadığı için hiçbir şey yapamamış birisidir. Bu yüzden Pazu oraya gidip, doğruluğunu hep kanıtlamak istemiştir.

Sheeta ve Pazu, ilk başta Dola ve ordudan kaçarlar. Ama Sheeta'yı ordunun kaçırmasıyla Dola ve ailesi ile anlaşan Pazu, Dola'nın iyi birisi olduğunu fark eder.

Bu macera dolu fantastik film boyunca Pazu ve Sheeta birbirlerini tanıyarak artık tek başlarına yaşayan çocuklar olmayacaklarını anladılar.