Görelilik Tablosu
M.C. Escher,Relativity,1953 Görselle ilgili olarak ne düşündüğümü anlatan bir yazı yazdım. İyi okumalar dilerim.
Öncelikle görsele ilk bakışımda görselin çok yönlülüğü dikkatimi çekti. Tek bir yön dışında nereye çevirirsem orası düz oluyordu. Her yönde açılan bir kapı ve varılan bir yol vardı.
Görseldeki insanların dış görünüş olarak birbirinden farkı yoktu. Hepsi bir merdivenin etrafında olan birer sembol gibi duruyorlardı. Biri oturuyor biri servis yapıyor diğeri de yük taşıyordu. M.C. Escher, eserini normal yer çekimi yasalarının geçerli olmadığı bir dünyayı tasvir ederek oluşturmuş. (‘’Görelilik M.C. Escher,’’2021). Gerçekten de dünyamızda yer çekimi olmasaydı görselde gördüğümüz gibi insanlar başımızın üstünde de altında da bulunabileceğini anlamış oldum. Merdivenlerde istediğimiz gibi dönüp dolaşsak da aslında hepimiz olduğumuz yerde kalmış oluyoruz. Merdivene bazı figürler aşağı inerken bazıları yukarı çıkıyor. Bu da bana bulunduğumuz dünyanın bir örneği gibi geldi. Hiçbirimiz aynı anda aynı duyguları hissetmiyor aynı konumda bulunmuyoruz. Patron ve iş veren arasındaki farktan anlaşılacağı gibi. Escher bence bu eserini ortaya çıkarırken dünyanın imkansız yerlerine imkansız bir şekilde ulaşabilmeyi hayal etmiş. Çünkü yer çekimsiz bu eserde insanlar o kadar farklı noktalarda farklı kombinasyonlarda buluşuyorlar ki bunu kendi dünyamıza entegre etmeye çalışsak büyük bir kaos olurdu. Yer çekimsiz bir dünyada merdivenlerin varlığı benim için oldukça ilgi çekici, sanırım eser sahibi de yerçekimsiz bir dünya hayal ederken yerçekiminin ihtiyaç duyduğu en gerekli ürün olan merdivenden yararlanmış. Bu zıtlık bana çok ilginç geldi. İlk bakışımda bütün bazı figürler yer çekimine uygun bi şekilde hareket edenler varken bazı figürler de gerçekten yer çekimsiz bir ortamda olduklarını belli ediyor. Dümdüz baktığımızda karşımızda oturan biri yer alırken, aynı zamanda fizik kurallarına aykırı olmayan bir şekilde hareket eden bir figür de yer alıyor. Eser benim için gerçekten çok yönlü. İmkanı olmayan zıtlıklardan üretildiğini düşündüğüm, göz yanılmalarının olduğu ve incelerken dikkat gerektiren bir eser olduğunu düşünüyorum. İnsanların oturması, denge içinde tepsi taşıması ve özellikle yük taşıyan figür bana yer çekimi kavramını eserde yansıtan en can alıcı nokta oldu. Esere baktığımda o yükün varlığını ağırlığını algılayabiliyorum fakat bi türlü aklıma bunu yer çekimi olmadan gerçekleştirebileceklerini düşüncesini yerleştiremiyorum.
Eser benim için oldukça ilgi çekiciydi çünkü fizik dalında sanatı hiç bu kadar hissetmemiş ve bulamamıştım. Araştırmalarım olmasa bu eserde yer çekimi kavramanı algılayabilir miydim bilmiyorum fakat bu bilgiyi öğrendikten sonra esere bütün bakış açımın değiştiğini söyleyebilirim.
KAYNAKÇA
Görelilik (M.C. Escher) (2021) Erişim: https://en.wikipedia.org/wiki/Relativity_(M._C._Escher)