Great Gatsby ve Tanrı

Tanrı bir zamanlar sizi izliyordu fakat artık o da dışlandı hatta o bir ölü.

Scott Fitzgerald romanında dönemin yavaş yavaş yozlaşan ve Amerikan rüyasının ana fikrinden kopan toplumu ele alır ve eserde tek bir paragraf ile bu yozlaşma ve Tanrı arasındaki bağlantıyı açıklar. Bu eleştirinin temelinde Nietzsche'nin "Tanrı öldü." cümlesi yer almaktadır.

Romanda East Egg, West Egg ve Ash Valley olmak üzere üç ana mekan bulunmaktadır. East ve West Egg bölgeleri kendi içlerinde farklar bulunmasına rağmen temelde zengin ve sözde üst sınıfların kendi normları çerçevesinde yaşadıkları bölgeler iken Ash Valley hem alt sınıfın ikamet bölgesi olarak hem de bahsi geçen üst sınıfların ahlaksızlıklarını yaşamaya gittiği ve asıl yüzlerini ortaya çıkardıkları bölge olarak yansıtılır. Fitzgerald, Tanrı'nın bütün bu olaylara bakış açısını bütün bu bölgeleri birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunan bir reklam panosuna saklamıştır. Ash Valley sınırlarında bulunan bu reklam panosu zarar görmüş, bakımsız ve unutulmuş bir halde olmak ile beraber üzerinde bir çift göz bulundurur. Okuyucu ilk bakışta, günahların ortaya çıktığı bu bölgede bulunduğu için, bu görüntüyü Tanrı bizi izliyor olarak yorumlayabilir fakat tam aksine pano eskmiş, terk edilmiş, ve bir kesimin kendi şehirlerinden kendi ahlaksızlıklarını temizlemek için aynı ahlaksızlıkları taşıdıkları bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle aslında bu pano Tanrı bir zamanlar sizi izliyordu fakat artık o da dışlandı hatta o bir ölü olarak da yorumlanabilir.

Kısacası Fitzgerald, Nietzsche'nin fikirlerini temel alarak romanında Tanrı'yı önce Amerikan sosyetesinden dışlar sonra bir reklam panosuna hapseder ve sonunda öldürür.