Güne Daha Güzel ve Motive Başlamak İster Misiniz?

Yorgun ve halsiz uyanmanızın sebebi siz olabilirsiniz.Rutinlerinizdeki değişiklikler ile güne daha güzel başlayabilirsiniz.

Güne güzel başlamak elbette hepimizin istediği bir şeydir. Daha motive ve daha huzurlu uyanmak bize bağlıdır. Bunun iki aşaması vardır aslında. Birincisi yatmadan önce neler yaptığınız, ikincisi ise uyandıktan sonra neler yaptığınızdır. Yatmadan önce yaptıklarınız uyku kalitenizi belirler. Bu da güne daha dinç başlamanızı sağlar. Uyandıktan sonra yaptıklarınız ise uyku sersemliğini atmanıza ve güne motive şekilde başlamanıza yardımcı olur.

1.Yatmadan önce ekran sürenizi azaltın

Uzmanlar yatmadan 90 dakika önce dijital detoks yaparak ekran sürenizi azaltmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık uykumuzu kaçırıyor. Yatmadan önce elektronik cihazlarla ilgilenmek yerine ufak bir meditasyon yapmak, birkaç sayfa kitap okumak, ılık bir duş almak veya rahatlatıcı yoga yapmak alternatifiniz olabilir.

2.Uyku süreniz en az 8 saat olsun

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi ve ABD Milli Uyku Vakfı, yapılan araştırmalara göre yetişkin bir bireyin en az 8 saat, daha erken yaştaki bireylerin ise günde en az 10 saat uyuması gerektiğini belirtiyor. Az uykunun kronik hastalıkları arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca az uyumak, kişinin yorgun ve halsiz uyanmasına neden oluyor, bu da gün içindeki verimini düşürüyor.

3.Uyandıktan sonra hemen ekrana bakmayın

Güne dinç başlamak için uyandıktan sonra hemen ekrana bakmayın, bunun yerine önce perdenizi açın. Alabildiğiniz kadar güneş ışığı almaya çalışın. Güneş ışığındaki D vitamini (özellikle sabahın erken saatlerinde) kişiye enerji verir ve kendisini daha sağlıklı hissetmesine sebep olur. Bunun ardından ufak esneme hareketleri yapabilirsiniz. Kaslarınızın açılması ve rahatlaması uykunuzun açılmasını sağlar.Dilerseniz yatak yogası gibi egzersizler deneyebilirsiniz.

4.Hemen kafein almayın

Güne başlarken hemen kafein tüketmek uykunuzu açması açısından doğru gelebilir ancak o kadar da sağlıklı değil. Sizi birkaç saatliğine dinç tutabilir ancak günün ilerleyen saatlerinde sabah besinlerden almadığınız vitamin ve protein eksiklikleri sizi halsiz hissettirebilir. Bunun yerine önce bir şeyler atıştırmak, güzel bir sandviç veya omlet yapmayı deneyebilirsiniz. Keza dolu bir bardak su içmeyi de ihmal etmeyin derim. Sudaki mineral size enerji verir, gece boyu vücudunuzda oluşan su açığını kapatır.

5.Sevdiğiniz bir parçayı dinleyin veya olumlu şeyler izleyin

Hazırlanırken, veya kahvaltınızı hazırlarken sevdiğiniz güzel bir parçayı açmak size enerji verecektir. Elbette arabesk tercihinden uzak durmak şartıyla :) Belli bir vakitten sonra tabiki televizyon izleyebilir, dizinize devam edebilirsiniz ancak kaotik haberlere bakmanızı veya kaos dolu televizyon programlarına göz atmanızı tavsiye etmem. Bunlar yerine odağınızı iyi ve güzel olana çevirmek daha faydalı olacaktır.